Steven-Hristo Evestus: ärgem olgem uudiste- ja infotarbijatena käsnad

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Steven-Hristo Evestus.
Steven-Hristo Evestus. Foto: Eero Vabamägi

KUKU raadio saates «Neeme Raud. Siin» oli kõneks Broadway praegune menutükk «Network», mis kõneleb uudiste- ja meelelahutusmaailma ühtesulamisest. 1976. aastal kui valmis samanimeline film, oli see ennekuulmatu sensatsioon: uudised ja meelelahutus hoiti USA teleprogrammides tollal veel rangelt lahus.

Nüüd, kui filmi ainetel sündis Belgia lavastajal Ivo van Hove´l teatritükk, selles midagi üli-skandaalset enam ei ole: uudiste ja meelelahutustööstused ongi moodustamas sulameid, mis toodavad infoteinmenti – ühtlast infotapeeti, mis peab tekitama selle tarbijas tunde, et ta on informeeritud, seda samas olemata.

«Mis mul esimene reaktsioon pärast lavastuse vaatamist tuli, oli see, et oli sellise äratuskella mõjuga, et kutsus üles mitte olema selline uudiste- ja infotarbijast käsn, kes kõik enda sisse tõmbab. Vaid avaldama tõepoolest oma arvamust,» ütles Broadway lavastust «Network» vaadanud Vaba Lava teatri juht Steven-Hristo Evestus.

«See üleskutse, et ma olen maruvihane (mis kõlas lavalt) mõjus ja mõjutas mind selle poolest, et igaüks peaks julgema aknast välja vaadata ja oma sõnumitega välja tulema. Et lodevusest ja laisklemisest inimesi üles äratada. Sest paljud lasevad asjadel minna nagu nad lähevad.» Ja vaatavadki uudiseid kui õhtust õhtusse korduvat meelelahutust.

New Yorgis sama lavastust näinud Lauri Staapalu ütles, et «kõik hullud asjad» tulid teatris järsku pähe. «Et sõda on muutunud meelelahutuseks, ülekanded sõjast, et poliitika on muutunud meelelahutuseks. Meie elu reaalsus on nii sürreaalne juba. Ma ei läinud sealt etenduselt ära tohutult rõõmsana. See tegi haiget ausalt öeldes,» lisas Saatpalu.

Eeloleval sügisel jõuab Hollywoodi menufilmi «Network» järgi valminud ja nii Londoni West Endis kui ka Broadwayl menukalt etendunud teatritükk Eesti Draamateatri repertuaari. Lavaloos, mille eestikeelne pealkiri on «Võrk», kehastab peategelast, uudiste ankrut, kes tapetakse, kuna ta reitingud ei ole head, Hendrik Toompere. Lavastab Hendrik Toompere Jr.

Intervjuud Steven-Hristo Evestuse ja Lauri Saatpaluga saab järelkuulata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles