Festivalil Orient kõlavad väga ürgsed helid

Mari Hiiemäe
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tuva šamaan Vaike.
Tuva šamaan Vaike. Foto: Erakogu

Festivali Orient muusikaline programm kujuneb igal aastal üksjagu teistmoodi, kui see ühe muusikafestivali puhul tavapäraselt käib. Tõmme idapoolsete kultuuri- ja muusikasfääride poole viib festivali korraldajaid eesotsas kunstilise juhi Peeter Vähiga ikka ja jälle maailma mööda rändama, eesmärgiga saada osa siiani veel autentsel kujul säilinud kultuuritraditsioonidest.

Ekspeditsioonide käigus loodud kontaktidest kohalike muusikutega sünnib koostöö, mis kokkuvõttes toob Eestisse Oriendi festivalile esinema kooslusi, kes siia muidu ilmselgelt mitte kunagi ei satuks. Tegemist on ansamblite ja artistidega, kes esindavad oriendi muusikatraditsioone kõige vahetumal võimalikul kujul ning kes organiseeritud kontserdi formaadis võib-olla tavapäraselt üldse ei esinegi.

Tänavuse Oriendi kavas on artiste, kellega Peeter Vähi kohtus oma seni viimasel ekspeditsioonil Siberisse ja Mongooliasse. Kahtlemata on tegemist kultuurifenomenidega, kelle ülesastumisest tasuks osa saada juba ainuüksi oma kultuurilise silmaringi laiendamise huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles