Lavastus Konrad Mägist jõuab lavale

Kultuuritoimetus
Copy
Konrad Mägi ateljee õpilastega, EKM j 56057 FK 1347, Eesti Kunstimuuseum SA,
Konrad Mägi ateljee õpilastega, EKM j 56057 FK 1347, Eesti Kunstimuuseum SA, Foto: muis.ee

Mart Kivastiku «Külmetava kunstniku portree» toob Rahvusraamatukogu teatrisaalis  lavale Eva Kalbus ja lavastuses mängivad näitetrupi KOKK liikmed.

 

Konrad Mägi oli maalikunstnik, kelleta oleks jäänud Eesti kunst ilma suurepärasest värvinägemusest ning tervest maailma nägemise ja tõlgendamise viisist. Nii kirjutab Enn Kunila oma eessõnas 2017. aastal ilmunud raamatule «Konrad Mägi». Mart Kivastiku näidendi abil saame heita pilgu mitme tolle-aegse eesti kunstniku otsingutesse. Näidendis ristub Konrad Mägi tee Aleksander Tassa, Nikolai Triigi ja mitmete teistega. Esile kerkib Mägi rahutu tung edasi liikuda, ikka Pariisi suunas. Nagu ta näidendis räägib: «Pole paremat tunnet kui ärasõidu tunne. Ükstapuha kust. Ükstapuha kelle juurest. Siis on tunne, et kõik on veel ees.» Mis teda ajendas? Kohe näidendi alguses ütleb Mägi: «Eestis on mul lihtsalt külm.»

Samuti on Mägi lugu ka lugu ligihiilivast depressioonist, mis ei lasknud tal tunda rahulolu päralejõudmisest ega võimaldanud kunstimaailmas läbi lüüa nii nagu ta seda juba eluajal oleks väärinud.

Näitetrupp KOKK on materjaliga tegelenud 2018. aasta sügisest ning pälvinud  erinevatel kooliteatrifestivalidel mitmeid peaauhindu.

«Külmetava kunstniku portree»

  • Autor: Mart Kivastik
  • Esietendus 27. mail 2019 Rahvusraamatukogu teatrisaalis
  • Lavastaja ja muusikaline kujundaja Eva Kalbus
  • Koreograafid Brigita Eva Varrak, Lennart Mathias Männik ja Eva Kalbus
  • Kunstnikud Ronja Marie Tepp, Annika Saaring, Triin Pohlak ja Hanna-Ly Aavik
  • Valguskujundaja Rene Raidma
  • Osades näitetrupp KOKK liikmed Mattias Nurga, Hanna-Ly Aavik, Ronja Marie Tepp, Lennart Mathias Männik, Heinar Mitt, Reemus Tõniste, Joel Hiis, Annika Saaring, Triin Pohlak, Merith Unt, Brigita Eva Varrak, Jakob Pertel, Tristan Asavi, Markus Reinboom, Annika Saaring, Kristin Kalm jt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles