Eesti lavastust tunnustatakse välismaal

Kultuuritoimetus
Copy
Kanuti Gildi SAALI produktsioonina valminud «Workshop», mille autoriteks ja etendajateks on Juhan Ulfsak, Eero Epner ja Mart Kangro, oli ajairja Teater.Muusika.Kino teatrikriitkute hinnangul eelmsie aasta parim lavastus.
Kanuti Gildi SAALI produktsioonina valminud «Workshop», mille autoriteks ja etendajateks on Juhan Ulfsak, Eero Epner ja Mart Kangro, oli ajairja Teater.Muusika.Kino teatrikriitkute hinnangul eelmsie aasta parim lavastus. Foto: Veiko Tubin

Lavastust «Workshop» on viimase aasta jooksul etendatud erinevatel festivalidel Soomes, Lätis ja Šveitsis, mõnes neist korduvalt. Vastukajad Mart Kangro, Juhan Ulfsaki ja Eero Epneri lavastusele on olnud positiivsed. 

Helsingin Sanomat kirjutas pärast külalisetendusi Espoos: «Oma temaatikalt võiks «Workshop» kergesti lahjeneda keskealisete teatrimeeste enesehaletsuslikuks arveteklaarimiseks. Aga nii ei juhtu. Meheksolemise mudeleid ja tänapäeva väärtusmaailma lahatakse nutikalt. Esitajad ühendavad vahetut isiklikkust ja võõrandunud teatrimänge väga meisterilikult.»

Lavastusele antakse maksimumpunktid ning lisatakse: «Etendust «Workshop» võib kirjeldada kui teatud täielikku elamiseõpetust, kus käiakse läbi inimese olemus rakutasandilt homo sapiensini ja jõutakse erinevate oskuste kaudu suuremate, elu mõtte üle arutlevate sfäärideni. Esinejad võtavad huumori kaudu distantsi, aga tõsised eksistentsiaalsed kriisid on laval tõelised.»

Möödunud nädalal osales lavastus saksakeelse ruumi ühel olulisemal festivalil auawirleben Bernis. Ajalehes Der Bund arvas kriitik: «Nad võtavad pealtnäha juhuslikult ette verdtarretavaid teemasid − uinuvast imikust minnakse otse üle surnuga ümberkäimiseni − ja seeläbi näitavad nad täiuslikkuse iha teises valguses. Milleks see kõik? Kangro, Ulfsak ja Epner annavad aimu tühisusest, mis saadab inimese igavest õppimist, vaevanägemist ja pingutusi.»

Lavastus on kutsutud veel festivalidele Sloveenias, Norras ja Leedus.

Eestis näib «Workshopi» taas aasta lõpus. Etendused toimuvad 28-30. detsembril Kanuti Gildi SAALis, Tallinnas.

Lavastuse autorid Mart Kangro, Juhan Ulfsak ja Eero Epner, valguskunstnik Oliver Kulpsoo, helikunstnik Artjom Astrov, produtsent Maria Arusoo, kaasprodutsent Kanuti Gildi SAAL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles