Arvo Pärdi Keskuse esimese suvehooaja keskmes on Eesti heliloojate looming

Kultuuritoimetus
Copy
Arvo Pärdi keskus
Arvo Pärdi keskus Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA / Scanpix

Arvo Pärdi Keskuse esimene suvehooaeg kutsub osa saama kontsertidest, vestlustest ja filmiõhtutest ning paneb helisema nii kontserdisaali kui Laulasmaa metsaaluse.

Juunikuu esimesel õhtul kõlavad keskust ümbritsevate Kellasalu mändide all sumedad trombooni- ja tuubahelid Peeter Marguse, Johannes Kiige, Ingvar Leerimaa, Mimosa Laine ja Enri Remmelgase esituses. Valitud teosed ulatuvad läbi mitme sajandi, Mozartist Pärdini. Külastajad võivad tutvuda ka Laulasmaa kauni loodusega, tähistatud matkarada juhatab teed Lohusalu lahe äärde. Metsakontsert on eelregistreerimisega.

15. juunil annab soolokontserdi Arvo Pärdi põlvkonnakaaslane ja sõber, hinnatud vene pianist Aleksei Ljubimov, keda tuntakse nii vanamuusika kui ka 20. ja 21. sajandi klaveriteoste suurepärase tõlgendajana. Ka kontserdikavas «Silmapilgud» kõlab Mozart kõrvuti Pärdi ja teiste nüüdisheliloojate loominguga. Esimest korda jõuavad Eesti publikuni vene helilooja Pavel Karmanovi klaveriteos «Schumanniana» (2018) ning ukraina meistri Valentin Silvestrovi suurtsükkel «Augenblicke» (2019).

Südasuvised kammerkontserdid on pühendatud Eesti heliloojate loomingule, teiste hulgas ka Laulasmaaga seotud heliloojatele ja interpreetidele. 13. juuli kontserdil «Kuuvalgel» astuvad üles hinnatud kammermuusikud, viiuli- ja vioolamängija Andres Kaljuste ning briti pianist Sophia Rahman kavaga Arvo Pärdi ja tema õpetaja Heino Elleri loomingust. 20. juuli kontserdi jaoks on pühendunud eesti muusika esitaja ja salvestaja, pianist Kadri-Ann Sumera pannud kokku kava pealkirjaga «Unedemurdja», milles toob koos sopran Arete Kerge ja metsosopran Iris Ojaga esitusele valiku Mart Saare, Tõnu Kõrvitsa, Lepo Sumera jt soololaule ning Saare ja Pärdi klaverimuusikat.

10. augustil tähistab keskus Arvo Pärdi õpetaja ja hea kolleegi, helilooja Veljo Tormise sünniaastapäeva. Väljapaistvate interpreetide Endrik Üksvärava (tenor), Peep Lassmanni (klaver) ja Indrek Vau (trompet) kontserdi kava tutvustab üht huvitavat, kuid kindlasti vähem tuntud tahku Tormise kui armastatud koorihelilooja loomingus, nimelt tema soololaule.

Augustis toimuvad ka juba traditsiooniks saanud Arvo Pärdi Keskuse filmiõhtud, kus linastuvad dokumentaal- ja mängufilmid, milles on kasutatud Arvo Pärdi muusikat. Filme saab näha 22.–24. augustini Tallinnas kinos Sõprus ning sel aastal esimest korda ka keskuse uues hoones Laulasmaal. Üheksandate filmiõhtute kunstiline juht on Kaarel Kuurmaa. 

Suvehooaja lõpetab otseülekanne Läänemere festivali (Baltic Sea Festival) kontserdilt «MS Estonia in memoriam», mis on pühendatud parvlaeva Estonia hukkunute mälestusele. 28. augustil Stockholmis Berwaldhallenis toimuvast kontserdist saab video vahendusel osa ka Arvo Pärdi Keskuse saali kogunev publik: kõlab Jaakko Mäntyjärvi Estonia huku mälestuseks loodud «Canticum Calamitatis Maritimae» ning Sergei Rahmaninovi «Koguöine jumalateenistus», Rootsi Raadio koori juhatab Tõnu Kaljuste. Kontserdile eelneb Joonas Hellerma vestlus akadeemiku ja mereteadlase Tarmo Soomerega (inglise keeles), mis leiab aset Arvo Pärdi Keskuse saalis ning jõuab video vahendusel omakorda Laulasmaalt Stockholmi ja teistesse festivali osalejariikidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles