Eesti artistid esmakordselt New York'i Blue Note festivalil.

Kultuuritoimetus
Copy
Jason Hunter
Jason Hunter Foto: Jazziliit

Eesti Jazzliidu eestvedamisel osales Eesti esmakordselt New York’is toimuva maailma ühe tunnustatuima jazzfestivali Blue Note programmis.

Tegemist on suure sammuga Eesti jazzmuusikas, sest varasemalt ei ole sellisel tasemel festivalile õnnestunud kodumaa artiste mängima saada. 2. juunil toimunud kontserdil esindas Eestit aastaid siin elanud ja muusikat viljelenud trompetimängija Jason Hunter. Temaga koos astus kahel kontserdil üles Sharik Hasan klaveril, Jeong Lim Yang bassil ning Willy Rodriguez trummidel. 

Jason Hunter on trompetist, arranžeerija ja helilooja, kes pärit Los Angeles’ist, kuid resideerunud Eestis juba aastaid. Ta on õppinud jazzmuusikat Fullertoni Kolledžis ning Berklee Muusikakolledžis koos jazzimaailma tippudega nagu Mark Whitfield, Ralph Peterson ja Tiger Okoshi.

Koostöös vokalist Sofia Rubinaga loodi album, mis on võitnud Eesti Muusikaauhindadel parima jazzalbumi tiitli. Hunter on tänase jazzimaastiku eredaim näide sellest, kuidas väljaspool Eestit sündinud muusikul õnnestub ennast jõuliselt kehtestada kohaliku skeene liikmeskonnas. Nüüd on muutunud ta lisaks ka kultuuriliseks saadikuks, viies Eesti Jazzliidu egiidluse all Eesti muusika väärtusi laia maailma, tutvustades ning populariseerides neid. 

Blue Note festivali programm ''European Sounds Series’' on saanud innustust sellest, et kuigi jazzi sünnipaigaks on Ameerika, siis Euroopas jõudis jazz enda kunstilise arenguni, kui toimus erinevate kultuuride ja stiilide segunemine. Eesmärgiks on tihendada Ameerika ja Euroopa muusikute omavahelist koostööd ning anda võimalus Euroopa tippmuusikutele lüüa läbi ka USAs.

Aastakümnete jooksul on jazzmuusika üle terve maailma aidanud murda kultuurilisi, rassilisi ja soolisi barjääre. Jazz on julgustanud inimesi kasutama uusi väljendusvahendeid, jätmata kõrvale traditsioone, ning andnud tiivad nii noorematele kui vanematele, kes tulevad vähetähtsustatud ühiskondadest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles