Marika Lõoke Pälvis Perekond Kreisi Arhitektuuripreemia

Kultuuritoimetus
Copy
Meenutus aastast 2010, mil Arhitektuurimuuseumis avati arhitekti Toomas Reinu  loomingu ülevaatenäitus tema 70.sünnipäeval. Pildil hetk avamiselt -  Jüri Okas ja Marika Lõoke.
Meenutus aastast 2010, mil Arhitektuurimuuseumis avati arhitekti Toomas Reinu loomingu ülevaatenäitus tema 70.sünnipäeval. Pildil hetk avamiselt - Jüri Okas ja Marika Lõoke. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

31. mail pärjati arhitekt Marika Lõoke perekond Kreisi arhitektuuripreemiaga tema pikaaegse väljapaistva loomingu ja eriti viimase kümnendi arhitektuurihoolde alase tegevuse eest.

Marika Lõoke säras juba 1970.-80. aastatel EKE Projektis, kui kerkisid Ministrite Nõukogu puhkebaas Narva-Jõesuus, Võru KEKi ja Saare KEKi hooned. Kuressaare ringtee äärne Saare KEKi hoone oli muinsuskaitsealusena varjusurmas aastaid, kuni paar aastat tagasi kohalik ettevõtja Helle Susi hakkas seda hobi korras restaureerima, mis on kindlasti lugupidamisavaldus Marika Lõokese loomingu vastu.

Uues Eestis moodustasid nad koos kunstniku ja arhitekti Jüri Okasega menuka arhitektuuribüroo, mis enam kui paarkümmend aastat on kavandanud rangelt lakoonilisi ärihooneid ja korterelamuid, vastandudes peavoolu edevamale lähenemisele.

Ent Marika Lõokese teeb suureks ja eriliselt preemiavääriliseks tema panustamine Arhitektide Liidu ja Kultuurkapitali töösse ning arhitektuurivõistluste korraldamisesse. Ta on üks enim zhüriides osalenud arhitekte, alles äsja uue Telemaja konkursil, kes kompromissitult nõuab arhitektuurset kvaliteeti.

Preemia määranud fondi nõukogu esimees Mart Kalm leiab, et Marika Lõokese avalikkuse teenimine kvaliteetarhitektuuri eest seismisega, on arendajate surve, nõrkade omavalitsuste ja võõrastele huvidele alluvate kolleegide keskel haruldane ning seda pole seni märgatud tunnustada.

Perekond Kreisi fondi preemia on varem pälvinud Jiri Tintera (2018), Ingrid Ruudi (2017), arhitektid Andres Põime (2016), Katrin Koov (2015), Toomas Rein (2014), Ülev Eljand (2013) ja Rene Valner (2012).

Perekond Kreisi Fond, mille asutas varalahkunud arhitektide Hanno ja Erki Kreisi ema Heljo Kreis, annab välja arhitektuuripreemiat eesmärgiga väärtustada eesti arhitektuuris peavoolust kõrvalejäänud huviäratavaid ilminguid ja alternatiivseid praktikaid. See on esimene Eestis elava perekonna poolt loodud arhitektuuri toetav fond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles