Vanemuises tähistatakse Aivar Kallaste 60. sünnipäeva

Kultuuritoimetus
Copy
Aivar Kallaste
Aivar Kallaste Foto: Margus Ansu

Sel neljapäeval, 6. juunil kell 19 esietendub Vanemuise väikeses majas Cervantese teose põhjal valminud tantsulavastus «Teravmeelne hidalgo don Quijote La Manchast», mis on pühendatud nimiosas oleva Aivar Kallaste 60. sünnipäevale.

Miguel de Cervantes Saavedra armastatud romaan don Quijotest – see on unistused, ideaalid, seiklusiha, nõdrameelsus ja naiivsus; see on eluküsimus ja illusioon. 17. sajandil kirjutatud teos valmis satiirina rüütliromaanide pihta.

«Ilma selle aja tausta või allhoovusi teadmata jutustab see justkui lihtsalt seiklusliku, ent pikapeale tüütu loo kahest ilmselgelt poolearulisest mehest, kes kolavad mööda maad sihitult ringi ning kelle tõttu sünnib tihti nii neile endile kui ka teistele palju paha.

Aga veel räägib see igatsusest millegi suure järele, suurtest tunnetest, ilusa armastuse võimalikkusest. See räägib mehest, kes tahab olla rohkem. Tahab, et tema elu oleks rohkem, oleks suurem, et maailm tema ümber oleks rohkem. Ta suudab oma sõgedusega vihastada, rõõmustada, naerutada, ülendada ja alandada inimesi, keda ta oma teel kohtab. Lüüasaamisi pole tema jaoks olemas ja allaandmine pole talle kohane. Ja on väike võimalus, et don Quijotel on õigus: ehk on maailm tõesti selline nagu tema seda näeb - heroiline, õilis, rüütleid, nõidasid, lohesid ja hiiglasi täis. Võib-olla, aga ainult võib-olla, võitleb ta õige asja eest,» arutleb libretist ja lavastaja Katrin Pärn.

Lisaks kuuluvad heroilise tantsuvesterni «Teravmeelne hidalgo don Quijote La Manchast» lavastusmeeskonda lavastaja-koreograaf-kunstnik Janek Savolainen, kostüümikunstnik Triinu Pungits, videokujundaja Argo Valdmaa (Endla Teater) ja valguskujundaja Priidu Adlas.

Osades: Aivar Kallaste, Janek Joost (külalisena), Silas Stubbs, Anton Iakovlev, Benjamin Kyprianos, Giorgi Koridze, Walter Stuart Isaacson, Gerardo Olivares Avelar, Maria Engel, Georgia Toni Hyrkäs, Merilin Mutli, Janika Suurmets ja Alex Fehr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles