Eesti on kohal Art Baseli kunstimessil

Kultuuritoimetus
Copy
Kaarel Kurismaa töö Art Beseli kunstimessil.
Kaarel Kurismaa töö Art Beseli kunstimessil. Foto: Temnikova ja Kasela galerii

Temnikova & Kasela galerii osaleb esimese Baltimaade galeriina mainekal Art Baseli kunstimessil. 

Temnikova & Kasela galerii valiti esimese Baltimaade galeriina osalema Art Baseli kunstimessile, mis toimub 13.–16. juunil Šveitsis Baselis ja millest võtab osa 290 galeriid üle maailma. Messile pääsemine on erakordne tunnustus Temnikova ja Kasela galerii pikaajalisele tegevusele ning oluline teetähis Eesti kunsti rahvusvahelise nähtavuse kasvatamisel.

1970. aastal alguse saanud Art Basel on üks olulisemaid kunstimesse maailmas ja toimub korrapäraselt kolmes kohas: Baselis, Miami Beachis ja Hongkongis. Messi jooksul näeb Eesti kunsti ligi sada tuhat kunstiprofessionaali.

Temnikova ja Kasela galerii on Baselis esindatud kahe kunstniku, Kris Lemsalu ja Kaarel Kurismaa loominguga.

Kaarel Kurismaa (1939) on eesti kineetilise ja helikunsti teerajaja, kes tutvustas oma põnevat loometeed hiljuti Kumu kunstimuuseumis toimunud isikunäitusel. Art Baselil valiti Kurismaa osalema professionaalide ja tavakülastajate lemmikuks kujunenud sektsiooni „Unlimited“. See on ülejäänud messist eristuv kureeritud näitusplatvorm, kus eksponeeritakse messiboksi piiridest väljuvaid suuremõõtmelisi skulptuure, maale ja installatsioone, lisaks videoprojektsioone ja performance’eid. Selleaastase valiku on koostanud New Yorgis tegutsev sõltumatu kuraator Gianni Jetzer. Art Baselil osaleb Kurismaa valmisesemetest loodud erksavärvilise teosega „Auruekspress ja teivasjaamad“ (1993/2010), mille mänguline vorm kannab kunstniku lapsepõlvemälestust sellest, kuidas ta väikese poisina mööduvaid ronge vaatas.

Detail Kris Lemsalu tööst.
Detail Kris Lemsalu tööst. Foto: Temnikova & Kasela galerii

Kris Lemsalu (1985) on üks edukamaid eesti kaasaegseid kunstnikke, kes sel aastal esindab Eestit Veneetsia kunstibiennaalil palju rahvusvahelist tähelepanu pälvinud isikunäitusega. Baselis näitab Temnikova ja Kasela galerii Kris Lemsalu töid sektsioonis „Statements“, mis esitleb noorte kunstnike uusi põnevaid sooloprojekte. Lemsalu installatsiooni „Time after time is our time” (2019) keskmes on raudvoodi, millel paiknevad keraamilistest kätest, vaibast ja nööridest koosnevasse kookonisse mähitud kaks antiikkella. Hoogne ja tundeline skulptuur käsitleb selliseid Lemsalu loomingule omaseid kunsti- ja eluloolisi teemasid nagu lähedus, aeg ja olevik. Baselis Kris Lemsalu teoseid saab ka näha maineka kunstikeskuse S.A.L.T.S. näitusel Body Splits ja trendikal Liste Basel galerii Koppe Astner väljapanekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles