Ilmus mahukaim eestikeelne Robert E. Howardi valikkogu

Kultuuritoimetus
Copy
Robert E. Howard, «Põhjamere mõõgad».
Robert E. Howard, «Põhjamere mõõgad». Foto: Raamat

Kirjastus Viiking andis välja fantaasiakirjanduse rajaja Robert E. Howardi seni mahukaima eestikeelse valikkogu, kolmeteist lühiromaani ja pikemat jutustust sisaldava ajaloolise proosa kogumiku «Põhjamere mõõgad».

Fantaasiakirjandusele aluse pannud legendaarne kirjanik Robert E. Howard (1906–1936) oli äärmiselt mitmekülgne kirjamees, eesti keeleski on juba olemas kümmekond ta raamatut barbar Conanist, Punasest Sonjast, piktide pealikust Bran Mak Mornist ja teistest iidsete ajastute mõõgakangelastest.

Nende kaante vahele on kogutud kirjaniku kolmteist ajalooainelist lahinguid ja võitlusi, verd ja vihavaenu, üllameelsust ja kättemaksu täis lühiromaani, jutustust ja lühipala, mille tegevuspaikade ja -aegade diapasoon ulatub suure rahvasterändamise perioodil Rooma riigi varemeid hävitavaist vandaalidest 5. sajandi Vahemerel varakeskaja Põhjamere viikingiteni, ristisõdade ajastu Bütsantsist ja Püha Maa vürstiriikidest kauge Kesk-Aasia suurte impeeriumide ja vallutajate nagu Tšingis-khaani ja Lonkur Timurini. Vähem osav ei olnud Howard ka 17. sajandi Kariibi mere ja Vaikse ookeani piraatide süngete seikluste kujutamisel.

Ligi 400-leheküljelise kõvakaanelise raamatu on koostanud ja järelsõnaga varustanud Raul Sulbi, kogumiku tekstid tõlkisid eesti keelde Priit Kenkmann, Kristjan-Jaak Rätsep, Jay Skaidrins ja Kristjan Vahtla.

Äärmiselt sisendusjõuline ja viljakas kirjanik, kelle kohta Stephen King on öelnud, et ta oli «fantaasiakirjanduse Thomas Wolfe», lõpetas elu 30-aastaselt enesetapuga, kui sai teada, et tema ema on suremas. Howardi looming on mõjutanud mitut põlvkonda fantaasia- ja õuduskirjanikke alates Fritz Leiberist ja Michael Moorcockist kuni Steven Eriksoni ja Joe Abercrombieni.

Praktiliselt ainuisikuliselt lõi ta 1930ndate esimesel poolel uue kirjandusliigi – fantaasiakirjanduse ja seda paarkümmend aastat varem kui saavutasid üleilmse populaarsuse J. R. R. Tolkieni teosed. Howardi loomingut on ohtralt ekraniseeritud, kirjanikku ennast on kinolinal mänginud näitleja Vincent D’Onofrio («The Whole Wide World» 1996).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles