Lahkunud on kunstnik Valeri Smirnov

Kultuuritoimetus
Copy
Valeri Smironov
Valeri Smironov Foto: Erakogu

Eesti Kunstnike Liit, Vene Kunstnike Ühendus Eestis ja Eesti Kujundusgraafikute Liit annavad teada, et lahkunud on kujundusgraafik, akvarellist ja maalikunstnik Valeri Smirnov (1. VII 1942 – 6. VI 2019).

Venemaal Tšitas sündinud ja alates 1948. aastast Tallinnas elanud Valeri Smirnov õppis Tallinna 45. keskkoolis ja aastatel 1964‒1970 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis (ERKI) graafikat. Pärast ERKI lõpetamist asus Smirnov tööle kunstnikuna koondises Tallinna Autoveod ja Kaubandus-Tööstuspalatis. Alates 1980. aastast töötas Valeri Smirnov vabakutselise kunstnikuna. Valeri Smirnov oli Vene Kunstnike Ühenduse Eestis asutaja ja selle kauaaegne juht ning laste kunstistuudio Valeris asutaja ja õppejõud. Smirnov oli Eesti Kunstnike Liidu liige alates 1974. aastast.

1970.‒1980. aastatel kujundas Smirnov peamiselt tarbegraafikat, kultuurisündmuste ja poliitilisi plakateid ning plaadiümbriseid. Ta on osalenud paljudel tarbegraafika ja plakatinäitustel nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. Valeri Smirnovi käe all on valminud ka plakat režissöör Grigori Kromanovi Tallinnfilmis 1975. aastal valminud filmile „Briljandid proletariaadi diktatuurile“, Belarussfilmis valminud linateosele „Esimehe poeg“, samuti plakatid mitmetele filmidele kinostuudiotes Lenfilm, Mosfilm, M. Gorki nimeline Filmistuudio, Odessa Filmistuudio jpt. Alates 1990. aastatest pühendus Valeri Smirnov peamiselt akvarellimaalile ja maalikunstile, osales paljudel näitustel ning korraldas Vene Kunstnike Ühenduse kevad- ja sügisnäituseid.

Valeri Smirnovi ärasaatmine toimub kolmapäeval, 12. juunil kell 13 Tallinna Metsakalmistu kabelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles