Vana-Egiptuse aarded jõuavad järgmisel sügisel Kumusse

Kultuuritoimetus
Copy
Museo Egizio direktor Christian Greco, Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme, Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli ja Amos Rexi direktor Kai Kartio.
Museo Egizio direktor Christian Greco, Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme, Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli ja Amos Rexi direktor Kai Kartio. Foto: Stella Ojala

Eesti Kunstimuuseum, Amos Rexi kunstimuuseum Helsingis ning Itaalias Torinos asuv Museo Egizio (Egiptuse Muuseum) allkirjastasid erilise koostööprojekti lepingu. Oktoobris 2020 avatakse suurejooneline näitus «Egiptuse hiilgus», mis toimub  paralleelselt Kumu kunstimuuseumis Tallinnas ja Amos Rexi kunstimuuseumis Helsingis. Haruldane näitus põhineb Torinos asuva Museo Egizio kogudel. Muuseumile kuulub üks tähtsamaid ja suuremaid väljaspool Egiptust asuvaid Vana-Egiptuse esemete kollektsioone.

«Näituseprojekt «Egiptuse hiilgus» on väga eriline, rääkides rohkem kui 500 Egiptuse Muuseumi kogudesse kuuluva eseme kaudu Vana-Egiptuse tsivilisatsiooni pikast ajaloost alates selle tekkimisest kuni Ptolemaioste perioodini. «Aeg» ja «kunst» on läbivad märksõnad, mis saadavad külastajaid sel avastusretkel läbi aastatuhandete,» rääkis Museo Egizio direktor Christian Greco.

«Paralleelsed näitused Kumus ja Amos Rexis avavad üht Vana-Egiptuse kunsti ja religiooniga seotud huvitavaimat aspekti ‒ kindlate reeglite ja sümbolitega omanäolist maailmakujutamise viisi,» lisas Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli.

«Amos Rex on samamoodi nagu Kumugi huvitatud nii vanast kui ka kõige kaasaegsemast kunstist. Mineviku tundmine aitab tulevikuga hakkama saada. Samuti on põnev näha, milliseid uusi külgi saab kaasaegsete tehnoloogiate abil Vana-Egiptust tutvustades esile tuua,» rääkis Amos Rexi kunstimuuseumi direktor näituse väljakutsetest.

Kaheosalisena toimuv paralleelnäitus avatakse järjestikustel päevadel: Amos Rexis 8. oktoobril ning Kumu kunstimuuseumis 9. oktoobril 2020.

Näitus on avatud:

Amos Rexis 08.10.2020‒17.01.2021

Kumu kunstimuuseumis 09.10.2020‒31.01.2021

Museo Egizio (Egiptuse Muuseum) asutati 1824. aastal Itaalias Torinos. See on maailma vanim ainult Vana-Egiptuse kultuurile pühendatud muuseum, millele kuulub suuruselt teine Vana-Egiptuse esemete kogu väljaspool Egiptust. Oma ligi 200-aastase tegevuse jooksul on muuseum pidevalt muutunud, uuenenud ning ümberkontseptualiseeritud, et tuua teadusliku uurimistöö tulemusena tekkinud uued teadmised külastajateni.

Rohkem infot: www.museoegizio.it

Amos Rex on kunstimuuseum, kus kohtuvad minevik, olevik ja tulevik. Muuseum asub maamärgiks kujunenud vanas funktsionalistlikus hoonekompleksis Helsingi kesklinnas ning 2018. aastal sinna juurde rajatud uutes maa-alustes näituseruumides. Kokku üle 10 000 ruutmeetri näitusepinda annab võimaluse korraldada ainulaadseid näitusi ning pakkuda ka kinoelamusi. Amos Rexi näituste plaani mahub väljapanekuid kaasaegsest eksperimentaalkunstist vanade kultuurideni.

Rohkem infot: www.amosrex.fi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles