Põhjala tehases toimub ruumieksperimentide sümpoosion

Kultuuritoimetus
Copy
Põhjala tehas.
Põhjala tehas. Foto: Kaarel Oja

Endisesse kummitoodete tehasesse Põhjala kogunevad 12.–14. juunini sisearhitektid, arhitektid ja disainerid – professionaalid ja tudengid valdkondadest, mis tegelevad vahetu ruumiga meie ümber – et kolme päeva jooksul kuulata ettekandeid, ehitada ja läbi katsetada ruumilisi ideid. Rahvusvahelist sisearhitektuuri sümpoosioni SISU 2019 korraldavad ühiselt Eesti Sisearhitektide Liit ja Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakond, ent professionaalide kõrval on loenguid kuulama ja uudistama oodatud ka kõik sisearhitektuuri-, arhitektuuri- ja disainihuvilised.

Sümpoosioni loenguprogramm toob Põhjala tehases publiku ette 23 meilt ja mujalt pärit disainerit, arhitekti ja teoreetikut-pedagoogi, kes tegelevad inimskaalalise ruumi loomise ja uurimisega. SISU tähelepanu keskmes on füüsiline ruumikogemus, räägitakse materjalidest, kätega ehitamise kogemuse olulisusest ruumihariduses ja protsessile keskenduvast ruumiloomest.

Hommikuti toimuvad Põhjala tehases paralleelselt ruumiteemalised töötoad, mille kestel kerkivat ja toimuvat näeb publik iga päeva õhtul enne loengute algust ning mille lõpptulemust esitletakse sümpoosioni viimasel päeval. Igal õhtul algusega kell 17 toimuvad avatud loengud, kuhu kõik on teretulnud. Samuti saab Põhjala tehases vaadata äsja EKA sisearhitektuuri osakonnas oma bakalaureusekraadi kaitsnud tudengite värskeid lõputöid.

2019. aasta SISU kuraatorite meeskond on pärit EKA sisearhitektuuri osakonnast ning seda juhib professor Hannes Praks. Praksi sõnul on SISU loengute ja töötubade eesmärgiks uurida halli ala, millega kaudselt arhitektuuris justkui tegeletakse, aga otseselt tihti erinevatel põhjustel tegelikult ka ei tegeleta – inimmõõtmelist ruumikogemust. Et koos publikuga ruumi loomise kihte lahti harutada, on kuraatorid kutsunud esinema arhitektide ja disainerite kõrval mõnevõrra ootamatult ka kunstnikke ja muusikuid. “Usume, et tõele lähedamale jõudmiseks on meetodina asjakohane kasutada ka kohaspetsiifilist kunsti, mis samuti tegeleb nii materjali, tajude kui ka inimesega, ning nii juhendab SISU-l töötuba soome eksperimentaalmuusika legend Jimi Tenor, betooni õhulisi vorme otsitakse skulptor Karsten Födingeri juhtimisel ja loengupidajate seast leiab ka koreograaf Mart Kangro – ühel või teisel moel tegelevad nad kõik inimesega, nagu ka sisearhitektid,” sõnab Praks. SISU sümpoosioni kuraatormeeskonda kuuluvad Praksi kõrval ka Andrea Tamm, Linda Zupping, Maria Luiga ja Jüri Kermik.

Sümpoosionil astuvad töötubade, loengute ja etteastetega üles Veiko Liis (Tallinn), b210 arhitektid ja Pavle Stamenovic (Tallinn / Belgrad), Laura Linsi ja Roland Reemaa (London, Tallinn), Daniel Zamarbide (Genf / Lissabon), Masayo Ave (Berliin), Jimi Tenor (Helsingi), Karsten Födinger (Berlin), Kärt Ojavee ja Annika Kaldoja (Tallinn), Elena Khurtova ja Marie Ilse Bourlanges (Amsterdam), Eik Hermann (Tallinn), Damon Taylor (Brighton), Niki van der Ploeg (Eindhoven), Mart Kangro (Tallinn) ja Jyrki Siukonen (Tampere).

Eesti Sisearhitektide Liit (ESL) ühendab valdkonna professionaale ning aitab neil luua vaimselt ja füüsiliselt väärtuslikku elukeskkonda, aidata kaasa sisearhitektuuri valdkonna arengule ning hoolitseda meie sisearhitektuuri pärandi säilimise eest. Rahvusvahelist sümpoosioni SISU korraldab ESL viiendat korda.

SISU 2019 toimumist toetavad Hals Interiors, Uninaks, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles