Mägede Hääl tutvustab Eesti vanimat punkarit

Kultuuritoimetus
Copy
Uno Laur
Uno Laur Foto: Erakogu

Festivalil Mägede Hääl avatakse Eesti vanima punkari tagasivaatenäitus ja Kohtla-Nõmme lugu jutustav väljapanek.

29. juunil Kohtla-Nõmmel toimuv festival Mägede Hääl pakub lisaks muusikaelamustele võimalust tutvuda paikkondliku kultuurilooga. Festivali raames avatakse Eesti Kaevandusmuuseumi galeriis Eesti vanima punkari Uno Lauri tagasivaatenäitus ning festivalialale kerkivas näitusetelgis saab näha toimumispaiga Kohtla-Nõmme lugu jutustavat väljapanekut. 

Festivali staabi Eesti Kaevandusmuuseumi galeriis avatava näituse «Uno on punk» autor on Eesti vanima punkarina tuntud Uno Laur. See Tartu Kõrgemas Kunstikoolis õppinud mees on Eesti pungiskeenel legend omaette, keda teatakse ka Eesti indie asutajabändi Röövel Ööbiku esimese koosseisu lauljana. Elades festivali toimumispaiga külje all Kohtla-Nõmme alevikus ajaloolises inglaste ehitatud barakirajoonis, on trükitöölisena leiba teeniv Laur järjepidevalt tegelenud nii joonistamise, maalimise kui ka fotograafiaga. Näitusele koondatud tööde varasem osa pärineb 1980ndatest aastatest ning peegeldab tolle aja alternatiivnoorte maailma. Hilisem osa sisaldab noppeid läbi kolme kümnendi, kuni möödunud aasta taiesteni välja.

Koostöös omakandimehe Rene Pedaku veetava Kohtla Ajalootoaga tutvustab Mägede Hääl festivali toimumispaiga Kohtla-Nõmme lugu ka laiemalt. Kaevandusmuuseumi hoovi püstitatavas telgis avatakse näitus, mis viib festivalikülastaja juba Taani Hindamisraamatusse üles tähendatud paiga minevikuradadele. Piltide, sõnade ja esemete kaudu avanevad Kohtla-Nõmme 1930ndate aastate töölisasula eluolu, ka teise maailmasõja järel sitkelt eestikeelsena püsinud identiteet ning lõppeval kümnendil leitud uus tööstusjärgne hingamine. Näitusetelk on avatud kogu festivali vältel.

Lisaks näitustele avatakse Mägede Hääle festivalil ka kaevandusmuuseumi aherainemäe jalamile rajatav rulapark. Festivali tänavuses muusikaprogrammis astub üles ligi 40 artisti, teiste seas kodumaised Anna Kaneelina, Mart Avi, YASMYN & Mick Moon, Sammalhabe ja Doktor Normal, samuti Ühendkuningriigi techno-duo Rezzett, Ukraina surfirokibänd Chillera ja Venemaa d’n’b rühmitus Electrosoul System. Kaevandusmuuseumi muusikamaratoni järel pakub festivali toimkond regionaalset eksootikat tutvustavaid väljasõite Aidu Karjääri ja Viru Keemia Grupi tööstusparki.

Festivali Mägede Hääl korraldavad Kohtla-Järvelt pärit filmi-ja videorežissöör Ivar Murd ning DJ ja muusik Raul Saaremets.

Festivali toimumispaik Eesti Kaevandusmuuseum on oma valdkonnas üks ainulaadsemaid muuseumikomplekse mitte ainult Eestis, vaid terves maailmas. 2001. aastal suletud Kohtla kaevanduse alale rajatud muuseum kätkeb tänaseks kogu Eesti põlevkivi kaevandamise ajalugu, mis sai Kohtla-Nõmmel tööstuslikult alguse 1937. aastal. Lisainfo: kaevandusmuuseum.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles