Tartus tuleb taas tänavakunstifestival Stencibility (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Tänavakunstifestival Stencibility.
Tänavakunstifestival Stencibility. Foto: Stencibility

18.–23. juunil toimub Tartus juba 10. korda tänavakunstifestival Stencibility. Sel puhul tuleb Tartusse 15 aktiivselt tegutsevat tänavakunstnikku, avatakse kleepsunäitus «SLÄP!» ja avaldatakse Tartu tänavakunsti ajakirja teise numbri.  

Stencibility festival levitab vaba tänavakunsti ideed. «Me usume, et tänavakunst ei ole mõeldud kureerimiseks, filtreerimiseks ja tsenseerimiseks. Isegi festivali tingimustes tahame säilitada nii palju kui võimalik osalevate kunstnike loomingulist vabadust kui tänavakunsti kõige tähtsamat elementi» kirjeldab festivali eesmärki selle ellukutsuja ja peakorraldaja Sirla. 

Kui kunstnikud saabuvad Tartusse, saavad nad seinte asukohtadega märgistatud kaardi, jalgratta ja aerosoolipurgid. Seinade omanikud on andnud nõusoleku nende pindu kasutada lõuendina, aga neil ei ole võimu kontrollida teoste sisu. See tähendab, et kunstnikud ei kooskõlasta oma kavandeid ja need sünnivad koha peal inspireerituna ümbritsevast keskkonnast, inimestest ja tekkinud vestlustest.

Demonstreerides erinevate tehnikate rikkust tänavakunstis, toimub Stencibilityl kleepsunäitus «SLÄP!». Bussi ehitatud mobiilse galerii sees ja peal eksponeeritakse üle 10 000 kleepsu, mille on saatnud Tartusse kokku üle 200 kunstniku üle maailma. Pärast suurejoonelist avamist Tartus, sõidab galeriibuss tuurile, et viia näitus 11 erinevasse linna Eestisse, Soome, Lätti, Leetu, Poolasse ja Saksamaale.   

Tartu tänavakunsti zine ehk iseseisvalt avaldatud ajakiri keskendub vaba tänavakunsti idee tutvustamisele kasutades Tartut eeskujuks kui selle hästitoimivat näidet. Ajakiri algab tänavakunsti manifestiga, mis on kogu festivali keskpunkt:

1. Avalik ruum kuulub kõigile, kes seda kasutavad

2. Igaühe kohus on selle eest hoolitseda (nii nagu oma kodu eest)

3. Tänavakunsti tegemise eesmärk on rikastada, mitte rikkuda

4. Kõik lisandused põhimõttel “kui ei meeldi, tee paremini” on teretulnud

5. Et tagada maksimaalne loominguline vabadus, võib tegutseda ajendatult südametunnistusest, mitte teiste poolt kehtestatud seadustest

Kogu festivali programm on leitav festivali kodulehelt www.stencibility.ee

Osalevad kunstnikud: SEPE (PL) ★ BISSER (BE) ★ YOUR MOM'S KNIGHTS (RU) ★ SOMEART (PL) ★ KRÕÕT KUKKUR (EE) ★ SIGUEL (PL) ★ ZAHARS ZE (LV) ★ GLOW (BG) ★ LAZY BRA  (LV) ★ MAARI SOEKOV (EE) ★ PINTSEL (EE) ★ KIWIE (LV) ★ VOUR (LV) ★ SÄNK (EE).

Stencibilityl aitavad hingata: Tartu linn, Kultuurkapital, Civitta, Converse, Skizze, Akzo Nobel, Karl Bilder, Omniva, Barlova, Mäshroom Stuudio, Egg Shell Stickers, Sticker Mule, Pulk Design, Pühaste, Tartu 2024.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles