Fotografiska Tallinna avanäituste seas näeb eestlanna loomingut (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Anna-Stina Treumund
Anna-Stina Treumund Foto: Anna-Stina Treumund

Eestlannast fotokunstniku Anna-Stina Treumundi (1982–2017) näitus «Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein ja Mari» on osa Fotografiska Tallinna neljast avanäitusest, mis räägib Eesti naistest, nende ajaloost ning valikutest, millega nad kaasaegses ühiskonnas märgatavat mõju avaldasid.

Treumund alustas antud fotosarja loomist pärast seda, kui oli mõistnud, et Eestis olid lesbide, feministide ja mittenormatiivsete naiste lood seni peidus olnud või vähemasti avalikult kajastamata jäänud. Algmaterjalina kasutas kunstnik arhiiviallikaid, ajalehti, kirikuraamatuid, kohtu- ja politseidokumente ning rahvapärimust, sest just sel teel ongi taoliste naiste elulood meieni pärandunud.

Anna-Stina Treumund oli omapärane ja uuendusmeelne kunstnik nii Eesti kui ka rahvusvahelisel kunstimaastikul. «Minu eraelu, tegevus aktivistina ja looming on kõik suhtlusvahendid, mis aitavad mul suhelda queer-feministlikus keeles,» on Treumund ise enda kohta varasemalt öelnud.

Anna-Stina Treumundi töö "Frieda".
Anna-Stina Treumundi töö "Frieda". Foto: Anna-Stina Treumundi

Sarja jaoks välja valitud naised on äärmiselt eripalgelise taustaga, kuid samas oli neil palju ühist. Nad olid kõik iseseisvad ja avaldasid oma valikutega kaasaegses ühiskonnas märgatavat mõju. Ajaloolistele allikatele ei saa muidugi lõpuni toetuda, sest homoseksuaalsus oli toona ebaseaduslik ja karistatav, kuid kunstnik oli intuitsiooni ja kogemuste põhjal allikate tõlgendamise paikapidavuses üsna kindel.

Näituse väljapaneku pealkiri on kunstniku enda välja mõeldud. See oli tema jaoks tähendusrikas. Kõik nimetatud naised ja nende lood on isemoodi, aga võrdselt olulised. Nii leidiski Treumund, et kõik naised peaksid olema ka pealkirjas ära mainitud.

Näituse kuraatori Brendt Arelli sõnul on Treumundi looming mitmekihiline: «Lavastatud ajaloolised pildid kujutavad naisi, kes võivad olla ajaloost tuttavad, aga samas ka leitud teabekildudel põhinevad rekonstruktsioonid või tervenisti kunstniku väljamõeldised.»

Modellid kuuluvad kõik Treumundi suguvõssa või on Eesti kultuurimaastikul tuntud feministid, kunstniku sõbrad ja teekaaslased. «Kunstniku taotlus ei olnud leida sarnase välimusega modelle, vaid kombineerida kokkulangevusi karjääris ja eluteel tehtud valikutes,» selgitab kuraator. «Nii parandab või taastab ta katkenud sideme eri põlvkondade naiste vahel. Ta räägib lugusid, mis on ammu jutustamist oodanud ning ühtlasi dokumenteerib projekt aktivistide võrgustikku, sõprussuhteid ja pöördelist võrdõiguslikkuse nimel võitlemise ajastut.»

Näitus «Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein ja Mari» on kõikidele huvilistele avatud alates 20. juunist Fotografiska Tallinnas, mis asub Telliskivi Loomelinnaku südames hoones, mida senini tunti Punase Maja nime all. Anna-Stina Treumundi kõrval on avanäituste seas veel kolm autorit: Jimmy Nelson (UK), Anja Niemi (Norra) ja Pentti Sammallahti (Soome).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles