Avatakse Jaan ja Johannes Luige ühisnäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Jaan ja Johannes Luige ühisnäitus.
Jaan ja Johannes Luige ühisnäitus. Foto: Plakat

Reedel, 28. juunil kell 17.30 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Jaan ja Johannes Luige ühisnäitus „Dialoog”, mis jääb avatuks kuni 21. juulini. Näituse graafilise disaini autor on Kristjan Hinno.

Näitus uurib isa-poja suhteid ja mõjutusi, mis teineteisele antakse. Poja poolt vaadates on selleks lapsepõlv, mis on teda mudinud inimeseks kes ta praegu on. Igapäevaselt segunevad pildid ja mälestused lapsepõlvest, mis liiguvad tajude eest läbi. Isa poolt vaadates on selleks suur muutus, mis nihutas fookust elus. Laste näol tekkis ellu juurde uus muutuja, mis mõjutab otsuseid.

Jaan tegeleb materjaliga, et väljendada sümboolset või sõnastatavat. Johannes tegeleb ideega, et väljendada füüsilist. Materiaalse ja immatriaalse võrdse väljenduspotentsiaali kehastab ringsuunaline liikumine näitusesaalis füüsilisest ja ruumilisest kujutisest tekstilisse ja tagasi.

Johannes ütleb: „Sõnast dialoog võib välja lugeda, et suhtlejaid on kaks. Lisaks viitab see tugevalt millelegi keelelisele. Kui inimesed on samas pikalt koos, toimub suhtlemine ka teistel tasanditel. Antakse edasi informatsiooni, mis ei ole koheselt hoomatav. Juba koos olemine on mingit sorti dialoog. Läbi selle mõjutatakse teineteist.

Jaan Luik sündis 1953. aastal ja lõpetas 1975. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi skulptuuri eriala. Aastal 1988 sündis talle poeg, kellele pandi vanaisa järgi nimeks Johannes. 2019. aastal lõpetas Johannes Eesti Kunstiakadeemia Installatsiooni- ja skulptuuri eriala. Alates 1988. aastast on nende vahel toimunud pidev suhtlemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles