Valmis näitus Tallinna Toomkooli raamatukogust

Kultuuritoimetus
Copy
Näitus Tallinna Toomkooli raamatukogust.
Näitus Tallinna Toomkooli raamatukogust. Foto: Harry Liivrand

TLÜ Akadeemilise Raamatukogu baltika saali ja II korruse vitriinigalerii uus väljapanek tähistab Tallinna toomkooli 700. aastapäeva toomkooli raamatukogusse kuulunud raamatute näitusega. Näitus kestab 1. septembrini.

Toomkooli raamatukogu eksisteeris aastail 1727–1927. Kaja Tiiseli ja Harry Liivranna koostatud näitusel eksponeeritakse põhiliselt saksa- ja ladinakeelseid trükiseid 16.–19. sajandist.

Esimene kirjalik allikas toomkooli olemasolu kohta on 1319. aastast pärinev Taani kuninga Erik VI Menvedi ürik, millega ta lubas toomkapiitlile Tallinnas koolipidamise ainuõiguse ja keelas teiste koolide asutamise. Kuni 1939. Aastani töötanud toomkool kujunes üheks kõige võimsama kultuuriloolise potentsiaaliga Eesti keskkooliks. 

Tegu oli nn fundamentaal- ehk õpetajate raamatukoguga. Alles 1906. aastal kui toomkool erakoolina taasavati, asutati koolis ka õpilasraamatukogu. 1893. aastaks kui toomkool venestussurve tõttu suleti, oli kooli raamatukogus kokku 4064 teost 11 386 köites. Oma aja kohta oli see üsna suur raamatukogu.  Tänaseni on säilinud Tallinna toomkooli raamatukogu süstemaatilis-alfabeetiline kataloog – „Verzeichniss der in der Bibliothek der früheren Ritter- und Domschule vorhandenen Bücher und Werke, 1893“. See on käsikirjaline raamatkataloog, mille olemasolu tõttu on võimalik veel tätänapäeval saada ülevaatlik pilt Tallinna toomkooli raamatukogu liigitus- ja paigutussüsteemist ning sisulisest koostisest. Oluline tunnus raamatu toomkoolile kuulumise kindlakstegemiseks on ka templijäljend. Tempel on kujult ovaalne ning ladinakeelse tekstiga „Bibl. Schol. Equest. Reval“ (Rüütlikooli Raamatukogu. Tallinn, fotol). 

Väga paljudes toomkooli raamatukogule kuulunud trükistes leidub autogramme ja autograafe. Mõned näitavad lihtsalt raamatu varasemat kuulumist sellele isikule, mõned kujutavad endast pühendust toomkoolile. Nahakunstihuvilisi köidab kindlasti vanade köidete valik. 

1927. aastal anti Tallinna toomkooli raamatukogu üle Eestimaa Kirjanduse Ühingule ning hakati seda jõudumööda ühingu pearaamatukogu varadega liitma. Kuna Eestimaa Kirjanduse Ühingu raamatukogu sai pärast II Maailmasõda ENSV Teaduste Akadeemia Raamatukogu baltikaosakonna põhituumikuks, siis on ka toomkooli raamatukogu tänu sellele säilinud praeguse TLÜ AR baltika ja vanaraamatute säilitamise osakonna kogude hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles