Haapsalu Tšaikovski festival sai piduliku punkti

Kultuuritoimetus
Copy

​27. juunil algas kolmas Haapsalu Tšaikovski festival, mis tõi nelja päeva jooksul publiku ette värvikad külalised välismaalt, armastatud klassikatähed ning graatsilised balletinumbrid.

Festivali avas 27. juuni õhtul eesti pianismi päikesepoiss Johan Randvere, kes tõi Läänemaa Ühisgümnaasiumis kuulajate ette Tšaikovski klaverimuusika kogu oma tundelisuses, võimsuses ja hapruses. Klaverihelide saatel elustusid mälestused Haapsalust ning helilooja Pjotr Tšaikovski kirglikust loometeest.

Samal õhtul kostitasid kuulajaid rikkaliku kavaga ka Peterburi Kammerooperi solistid Valentina Fedenjova ja Aleksei Pašijev, keda on pärjatud rohkete rahvusvaheliste auhindade ja tunnustustega. Tšaikovski festivalil esitasid nad kava 19. sajandi vene ja itaalia heliloojate aariate ning romanssidega. Kava sidus tervikuks harf – suurejooneline pill, mida meie lavadel nii väljapaistvas positsioonis kuigi sageli ei kohta.

Festivali avapäeva lõpetas kontsert "Tšaikovski puiesteel", kus musitseerisid Evelin Samuel-Randvere, Marten Altrov ja Johan Randvere. Üllatusena kõlasid kontserdil Johan Randvere seaded Tšaikovski "Aastaaegadest".

28. juunil esinesid Uuemõisa mõisas telekonkursilt "Klassikatähed" tuttavad virtuoosid Marcel Johannes Kits ja Sten Heinoja, kes on viimastel aastatel teinud suurejoonelisi tegusid maailmalavadel ning pälvinud publiku tunnustuse ja heakskiidu. Haapsalu toomkirikus andis dirigent Mikk Üleoja juhatamisel suurejoonelise kontserdi Eesti Rahvusmeeskoor. Tundevärvidest tulvil kontserdil "Hing igatseb taevasse" kõlas Pjotr Tšaikovski, Cyrillus Kreegi, Georgi Sviridovi ja Tõnu Kõrvitsa looming.

Karismaatilistest väliskülalistest sai Haapsalu Tšaikovski festivalil 29. juuni õhtul kuulda värvika ajalooga Vene Sarveorkestrit, kes musitseeris 106 käsitsi valmistatud sarvel. Kõlas omaaegne õukonnamuusika ning seaded armastatud klassikateostest. Üllatusi pakkus Poolast külla saabunud orkester Capella Cracoviensis, kes paistab silma ebatavaliselt põnevate ettevõtmistega.

Muuhulgas on värvikas orkester kandnud ühe päeva jooksul ette kõik Ludwig van Beethoveni sümfooniad, esitanud piimabaarides madrigalikomöödiaid ning korraldanud Mozarti karaokekontserte. Haapsalu toomkiriku pani orkester helisema Tšaikovski aegumatu keelpilliserenaadi ning Mozarti "Jupiteri" sümfooniaga, mille kohta on Robert Schumann öelnud nii: "Maailmas on asju, mille kohta pole midagi lisada.".

Kaunist balletti esitasid festivali viimasel päeval, 30. juunil, Tallinna Balletikooli ja Ida Tantsukooli andekad noored. Näha sai aegumatuid numbreid nii Tšaikovski loomingust kui ka teistest klassikalistest ballettidest. Muusikaliselt täiendasid etendust Tallinna Muusikakeskkooli õpilased.

Festivalile pani punkti Rakvere teatri lavastus "Kui seda metsa ees ei oleks". Urmas Lennuki ja Eili Neuhausi lavateos tõi publiku ette helilooja Pjotr Tšaikovski maguskibeda elutee – tema loomingulise põlemise, pidevad eneseotsingud, valusad vastuolud ning meeletu kire muusika ja loomise vastu. Tundeküllases teatritükis mängisid Ülle Lichtfeldt, Eduard Salmistu, Madis Mäeorg ning Margareth Villers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles