Näitusel näeb esimesi aerofotosid Pariisist

Kultuuritoimetus
Copy
Vaade linnale aastal 1945. Pariis.
Vaade linnale aastal 1945. Pariis. Foto: Service historique de la Défense, CHA-Vincennes

Noblessneri valukojas on avatud Pariisi galerii CAUE92 näitus „Survols/Ülelennud“, mis tutvustab aerofotograafia ajalugu. Väljapanekul saab näha nii esimesi säilinud aerofotosid Pariisist kui ka tänapäevaseid droonikaadreid.

Näituse toob Eesti publiku ette KOKO arhitektide üks asutajatest Andrus Kõresaar, kes ka ise on kirglik fotograaf ja piloot.

„Näitus toob vaatajateni tehnika innovatsiooni, mida omal ajal hoiti salajas, kuid mis tänaseks on kõigile kättesaadav. Näiteks 150 aastat tagasi asendasid tänapäeva Google’it tuvid, kelle külge kinnitatud fotoaparaadid tegid iga minuti tagant pildi ja pärast pidi vaataja mõistatama, mis sai jäädvustatud,“ sõnas Kõresaar.

Foto aastast 1972. Pariis.
Foto aastast 1972. Pariis. Foto: IGN (France), Photothèque nationale

„Väljapanek iseloomustab kolme olulise valdkonna üheaegset arengut, näidates, kuidas fotograafia, lennunduse ja urbanistika sümbioosist sai alguse aerofotograafia“, lisasid prantsuse kuraatorid Laure Waast ja Olivier Namias.

Näitus koosneb kolmest osast, pakkudes esmalt pilguheitu aerofotograafia sünnile 160 aastat tagasi Pariisis. Sellest ajajärgust on pärit ka üks vanimaid säilinud aerofotosid, mille autor on esimese aerofoto teinud Prantsuse fotograaf Nadar.

Vaade linnale aastal 2016. Pariis.
Vaade linnale aastal 2016. Pariis. Foto: Aydin Büyüktas

Teine osa keskendub aerofotograafia tehnilisele arengule ja tehnika kasutamise eesmärkidele. Kolmas osa näitusest toob vaatajateni kuue kaasaegse kunstniku tööd, mis illustreerivad dokumenteerimisest sündinud loomingut ning mille eesmärk on ei ole enam niivõrd praktiline kui kunstiline rõhutades muuhulgas ühiskonna valupunkte.

Originaalnäitusele on lisatud ka Eesti oma aerofotograafia pärlid Rahvusarhiivist, Maa-ametilt ja Hades Geodeesialt.

Prantsusmaal populaarsust kogunud näitus jääb Eesti publikule avatuks 28.augustini, näituse külastus on tasuta. Huvilised on oodatud teisipäevast pühapäevani kell 11-18 Noblessneri sadamalinnaku värskelt renoveeritud ajaloolisesse valukotta (Peetri 10), mis oli osa 1912. aastal ehitatud ja toonasel Tsaari-Venemaal tähtsaimaks kujunenud allveelaevade tehasest.

Sügisel avaneb Valukojas kogupere keskus PROTO avastustehas, kus läbi virtuaalreaalsuse saab minna ajas tagasi leiutiste põnevasse maailma.

Noblessner 1918. aastal.
Noblessner 1918. aastal. Foto: Rahvusarhiiv
Tallinn aastal 2014.
Tallinn aastal 2014. Foto: Maa-amet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles