Koomiks «Pesakond» jõuab Kumusse

Kultuuritoimetus
Copy
Koomiks "Pesakond"
Koomiks "Pesakond" Foto: Madis Ots/Facebook

Madis Otsa legendaarne koomiks «Pesakond» tähistab 25. sünnipäeva. Selle puhul on koomiks leidnud tee Kumu kunstimuuseumisse, hõivates alternatiivse näitusepinna Kumu 3. korruse koridoris. Korraga muutub nähtavaks veidra arhitektuurilahendusega nišš Weizenbergi portreebüstide kõrval, mille olemasolu ja potentsiaal avaneb möödujale alles nüüd, koos «Pesakonna» juubelinäitusega. 

«Pesakond» on Eesti üks pikaealisemaid, populaarsemaid ja enimavaldatud koomikseid, mis alustas ilmumist 1994. aasta 5. juulil ajalehes Post. Autor Madis Ots oli siis vaid 16-aastane. Postile järgnesid Õhtuleht, Sõnumileht, Eesti Päevaleht, portaal jippi.ee ning Äripäev. 2000ndatel murdis «Pesakond» edukalt välja traditsioonilisest formaadist, kui koomiksiribadele lisandusid valgele lõuendile joonistatud üksikpildid. «Pesakonna» kauaaegsele menule on pakutud erinevaid selgitusi – selle ebatsensuurne absurdihuumor ja lakooniline omanäoline joonistusstiil mõjuvad vabastavalt, apoliitilise ja valdavalt mittepäevakajalisena on selle sisu ajatu, koomiks tabas oma algusaastatel hästi 90ndate pöörasust sellesse perioodi kinni jäämata.

Madis Ots tõdeb: «Ka pärast 25 aastat jagab Pesakond täiega biiti – kui ma avaldasin Kumule, millest Pesakonna näituseseeria räägib, sain rõõmsa tagasiside, et  «see puudutab Kumu jaoks väga sagedast küsimust». Kes vaatama tuleb, see näeb, nii et tere tulemast Kumusse kõik ammused ja uued fännid!»

Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli: «Pesakond» 25 näituse näol on tegemist tabavalt ruumi sekkuva väljapanekuga, mis elustab tuttavate koomiksitegelaste abil Kumu arhitektuuris muidu märkamatuks jääva nurgataguse. Kohati provotseeriva huumoriga Pesakond sobib oma sisult ja loomult hästi selliseks alternatiivseks pop-up-näituseks, pakkudes nii muuseumile kui ka külastajatele uut avastamist muidu juba tuttavas hoones.»

Praegu ilmub «Pesakond» Facebookis, vaata @Pesakond.

Autor Madis Ots on loovagentuuri Salama asutajapartner ja loovjuht.

«Pesakonna» 25 aastat

• üle 5000 koomiksiriba

• ligi 300 joonistust lõuendil

• 10 koomiksivihikut «Tase Koomix» (1996‒1998) • kogumikraamatud «Pesakond V» (2000), «ePesakond» (2007) ja «Pesakond. Sajaga.» (2018) • näitused «Pesakond 15» SooSoo, SEB Panga ja Riigikogu galeriides (2009), «Pesakond 20» Pudel Baaris (2014) • käsitööõlu Põhjala Pesakond

• vähemalt üks tätoveering

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles