Ugala osaleb Hispaanias rahvusvahelisel festivalil

Kultuuritoimetus
Copy
Hetk  lavastusest „Nähtamatu daam“, fotol Don Manuel – Ott Aardam ja Cosme – Martin Mill.
Hetk lavastusest „Nähtamatu daam“, fotol Don Manuel – Ott Aardam ja Cosme – Martin Mill. Foto: Gabriela Liivamägi

Ugala teater osaleb Hispaanias Almagros 42. korda toimuval rahvusvahelisel hispaania klassikalise teatri festivalil. Teater kutsuti festivalile esinema Lembit Petersoni lavastusega „Nähtamatu daam“, mis on Hispaania kuldajastu ühe olulisema näitekirjaniku Pedro Calderón de la Barca tippteos.

Ugala teatri loomingulise juhi ja lavastuse ühe peaosalise Ott Aardami sõnul on see Ugala teatrile erakordne võimalus seal kaks etendust mängida. „Kuna tegemist on Hispaanias ühe väärikaima teatrifestivaliga, mis sel aastal toimub juba 42. korda, siis loodan, et see saab olema ka kultuuriliselt rikastav mõlemale poolele“.

Calderoni vaimukas ja võluv mõõga- ja mantlikomöödia "Nähtamatu daam" on hispaania teatri üks tüvitekste ja siiani laialt mängitud näidend. „Kindlasti on sealse publiku vastuvõtt erinev eesti publiku omast. Ilmselt on see neile üpris eksootiline, kuidas üks väike põhjapoolne riik tõlgendab nende armastatud autori näidendit, millega meie avasime Lembit Petersoni lavastuses Ugala teatri renoveeritud maja,“ sõnab Aardam.

Eriline on ka sealne mängupaik Corall, mis on 17. sajandist pärit vabaõhu teatrisaal. „Tegemist on kõige paremini säilinud Coralliga üldse. Just selliseid mängupaiku silmas pidades lõi Calderon ja teised tollased autorid oma teosed,“ lisab Aardam.

Renoveeritud Ugala teatrimaja avalavastuse meeskonda kuulus ka mitu hispaanlast. 2017. aastal esietendunud lavastuse kunstnik on hispaanlane Jara Martínez Valderas, muusikaline kujundaja ja helilooja Germán Díaz ning videokunstnik Diego Palacio Enríquez. Loomingulisse truppi kuulusid ka valguskujundaja Rene Liivamägi, liikumisjuht Tiina Mölder ning lavalise võitluse seadis Indrek Sammul. Laval on Ott Aardam, Laura Peterson, Martin Mill, Laura Kalle, Aarne Soro, Ilo-Ann Saarepera, Janek Vadi, Vallo Kirs, Marika Palm ja Pille-Riin Lillepalu.

Ugala teater mängib „Nähtamatu daami“ etendust Almagro festivalil 10. ja 11. juulil. Ugala osaleb Hispaania rahvusvahelisel festivalil Kultuuriministeeriumi toetusprogrammi „Eesti kultuur maailmas“ toetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles