Paljaks kooritud, puhas ja ebamaine ilu

Copy
Loominguline duo. Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre taltsutavad Evald Okase muuseumis vallatult tiibu lehvitavat valget daami. Näitus pakub kunstielamust keset Haapsalu ebamaist kergust. Avatud 11.augustini
Loominguline duo. Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre taltsutavad Evald Okase muuseumis vallatult tiibu lehvitavat valget daami. Näitus pakub kunstielamust keset Haapsalu ebamaist kergust. Avatud 11.augustini Foto: Hele-Mai Alamaa

Tiibu lehvitavad kummitused ja sillerdavad maskid. Mis salapärast riitust siin küll peetakse? «Valged daamid» – see on Aldo Järvsoo õhkkerged läbipaistvad pulmakleidid ja Tanel Veenre rituaalsed kroonid ja maskid, kahe armastajast kunstniku ühisnäitus kroonimaks 25 aasta pikkust koos loomist. Kõik see tõenäoliselt Eesti tuntuimas kummituslinnas Haapsalus, kus askeldab ringi kuulsaim glamuuritont Valge Daam. Kõlab kõhedalt? Kaunilt? Mõlemat saab! Lisaks piiramatut edasimõtlemise ja unistamise ruumi.

25 aastat koos loomist: Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre näitus «Valged daamid» pakub ülendavat iluelamust, kus ühinevad rituaalsus, puhas armastus ja paljaks kooritud, aus ilu.

«Minu loodud osa selles näituses on puhtalt irratsionaalne, selge elu pillamine. Ja see on õudselt ilus,» räägib Tanel Veenre. «Need maskid ja peakatted on valminud vaid näitusele, neil puudub praktiline väärtus. Ma külvan lugude seemneid, mis saavad vaataja idanema hakata.»

«Me loome koos nagu kaks täiesti ebapraktilist inimest,» täiendab Aldo Järvsoo rõõmsalt. «Kulutame tohutu hulga töötunde lihtsalt selleks, et vaataja saaks tõuke, mõtte ja see mõte pääseks lendu. Pakkuda puhast, ebamaist, ülendavat elamust. Kuid tulemus võib siiski olla ka praktiline. Üks külaline vaatas ja sellest sündis otsus abielluda. Olen saanud tohutult inspiratsiooni pruutidelt, keda olen riietanud elu tähtsaimaks päevaks, ning nemad saavad omakorda ideid sellelt näituselt.»

Haapsalu on Aldo Järvsoo jaoks alati olnud erilise maagiaga koht. Kuna pere maakodu oli lähikonnas, on see korduv müstiline kujund. Koht, milles on kergust, ajatust, puhast ilu ja rahu. Rohkem ruumi loominguliselt lennata.

«Kui oleksime sama püüdnud Tallinnas teha, oleks me võtnud seda näitust võibolla liiga tõsimeelselt,» mõtiskleb Järvsoo. «Haapsalu loominguline vabadus mõjutas väga. Mitu kleiti valmiski siin kohapeal – tahtsin just selle paiga hinge neile sisse panna.»

Vabadus ja kergus väljenduvad sel näitusel igas detailis. Traditsiooniliste stoiliste, omal jalal seisvate mannekeenide asemel on siin õhku riputatud läbipaistvad figuurid, seljas sillerdavad valged rüüd, mis ärkavad ellu kergeimast tuuleõhust, mis külastajate liikudes tekib. Ootab ka mitu üllatust – kleit, mida Aldo Järvsoo nimetab kohvikannusoojendajaks, ning pulmarüü ja ehtekunsti segu, mida Tanel nimetab kosmikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles