Vargamäel esietendub Paide teatri suvelavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Foto lavastuse proovist.
Foto lavastuse proovist. Foto: Johan Elm

Ülehomme, 25. juulil esietendub Tammsaare muuseumis Vargamäel Eesti noorima kutselise teatri avahooaja viimane lavastus «Eesti jumalad». A.H. Tammsaare teosest «Põrgupõhja uus vanapagan» inspireeritud lavastuse hüüdlause ütleb: «Saame kokku. Võtame ennast kokku. Võtame Eesti kokku».

Paide Teater toob teatri esimese hooaja lõpus Vargamäe heinamaal lavale oma viienda lavastuse. Paide Teatri mehed Johannes Richard Sepping, Ursel Tilk ja Joosep Uus ning Peeter Volkonski, näitlejannad Maarja Mitt ja Ilo-Ann Saarepera (Ugala) toovad kaheteistkümnel suveõhtul kokku ligemale pool tuhat inimest, olgu nad Oru või Mäe talust, eestlased või lätlased, järvakad, kihnlased või maailmakodanikud, ammused tuttavad või need, kellega pole veel jõudnud tuttavaks saada.

«Me lähtume selle lavastuse mõtte loomisel Tammsaare viimasest romaanist «Põrgupõhja uus vanapagan», aga ennekõike räägib see kokkutulemisest. Lavastuses tegeleme nende põhisündmustega elus, mis meid kokku toovad – pulmad, juubelid ja matused,» kommenteeris «Eesti jumalate" lavastaja Jan Teevet lavastust. See kokku tulemine Vargamäe heinamaal on korraga lihtne ja ülev, täpselt nagu päikeseloojang, mis lõpetab päeva.  

Lisaks näitlejatele teevad lavastuses kaasa ka noored Paide Teatri Stuudiost ning Viimsi Gümnaasiumi näitetrupist Eksperiment. Lavastuse dramaturg on Johan Elm ja kunstnik Kairi Mändla. Muusikakujunduse loovad Kenn-Eerik Kannike, Kirill Havanski ning ette kannab seda trummar Rauno Vaher.

Teatrijuht Harri Ausmaa soovitab varakult kohal olla ja enne etendust ka muuseumiga tutvuda. «Me oleme väga tänulikud Tammsaare muuseumile, et meid kutsuti lavastust looma siia Vargamäele. Juba aastast 1978 on siin mänginud kõik Eesti suured teatrid ja teatritegijad – nüüd on meie kord,» ütles Harri Ausmaa.

Etendused toimuvad 25. juulist kuni 18. augustini. Piletid esimestele etendustele on juba välja müüdud ning koha pealt juurde osta ei saa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles