Tartuff näitab Leonard Coheni suurt armastuslugu

Kultuuritoimetus
Copy
Marianne ja Leonard, 1960ndad.
Marianne ja Leonard, 1960ndad. Foto: Kaader filmist

PÖFFi armastusfilmide festivali Tartuff kavva lisandus oodatud dokumentaalfilm «Marianne ja Leonard. Armastuse sõnad» – laulja Leonard Coheni ja tema norralannast muusa Marianne Ihleni lugu.

Nende kaootiline suhe, mis arenes 1960ndatel Kreekas asuval Hydra saarel, inspireeris Cohenit kirjutama selliseid laule nagu «So Long, Marianne», «Hey, That´s No Way to Say Goodbye» ja «Bird on the Wire». 1970ndatel mindi lahku, kuid ei kaotatud sidet.

Coheni viimase kirja sai Marianne kätte oma surivoodil. «Mu kallis Marianne! Ma olen sinust ainult natuke maas, piisavalt lähedal, et ulatada sulle käsi. Minu vana keha on alla andnud, nagu ka sinu oma, ja väljatõstmise teatis jõuab neil päevil minuni. Ma ei ole kunagi unustanud sinu armastust, sinu ilu. Aga sa tead seda isegi. Ma ei pea enam midagi lisama. Head reisi, vana sõber. Näeme peagi. Armastuse ja tänulikkusega. Leonard,» seisis seal.

Marianne Ihlenil jäi elada ainult mõni päev, ta suri 2016. aasta juulis Norras, kolm kuud hiljem järgnes talle teisel pool ookeani Leonard Cohen.

Tuntud dokumentalisti Nick Broomfieldi film on autentne, õrn ja delikaatne pilguheit armastajate hinge. «Pikantne,» võttis selle kokku The Hollywood Reporter. Linateos tuli välja aasta alguses Sundance´i festivalil ja linastub praegu menukalt USA ja Suurbritannia kinodes.

Tartu Raekoja platsi suurel vabaõhuekraanil saab seda näha festivali lõpupäeval 17. augustil.

Kanadalane Leonard Cohen oli üks meie aja suurimaid poeete-lauljaid, kelle tähendust on võrreldud Bob Dylaniga. Tema tuntuim laul on «Hallelujah», mida on esitatud rohkem kui 300 versioonis üle terve maailma.

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff leiab tänavu aset 12.-17. augustini. Festivali teemaks on muusika. Kokku jõuab kuue päeva jooksul hiiglaslikule väliekraanile 11 armastusest kõnelevat filmi. Lisaks saab Athena keskuses näha laste- ja dokumentaalfilme. Kõik seansid on vaatajatele tasuta. 

Kogu programmi avalikustab Tartuff juuli lõpus.

Vaata filmi trailerit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles