Tiit Kikas lammutab Leigol Kronos Quarteti legendaarset teost

Kultuuritoimetus
Copy
Tiit Kikas
Tiit Kikas Foto: Tiit Kikas

2. augustil saab Leigo Järvemuusika festivalil nautida Tiit Kikase eestvedamisel audiovisuaalset vaatemängu, mis põhineb Kronos Quarteti legendaarsel tsükliosal «Anthem of the Great Spirit».

Kontserdil kantakse ette variatsioon legendaarse helilooja Terry Riley teosest. Kronos Quarteti poolt maailmakuulsaks mängitud ja Grammyle nomineeritud albumilt «Salome Dances for Peace» võetakse luubi alla üks konkreetne lugu («Half Wolf Dances Mad in Moonlight») ja vaadeldakse seda väga omanäolise nurga alt.

Koos Tiit Kikasega, kelle ohjata on laval lisaks elektriviiulile veel laserharf ja kogu elektroonika, teeb kaasa ka keelpillikvartett koosseisus Egert Leinsaar (ERSO), Linda-Anette Verte, Sandra Klimaitė (ERSO) ja Theodor Sink (ERSO).

«Meie muusikalist rännakut ilmestavad ka seekord laseripark koos laserharfiga, mille idee ongi sündinud Leigol. Esitamisele tuleb erakordselt põnev muusikaline algmaterjal, millele julgeme n-ö käärid sisse lüüa. Vaatame, mis saab,» innustab kõiki kontserti nautima tulema muusik Tiit Kikas.

Kikas on Leigo lavadel olnud nii mitme eri koosseisuga kui ka sooloartistina. Suurema tähelepanu osaliseks Leigol sai tema pikaajaline koostöö ansambliga No Big Silence, kellega koos kanti ette kolmel suvel hiiglaslikud vaatemängulised rock-ambient-kontsertetendused «Suurte masinate muusika» ja «Suurte sõjamasinate muusika». 

Reede hilisõhtusel kontserdil tuleb lisaks Terry Riley teosest inspireeritud vaatemängule ka esmaettekandele Tõnu Kõrvitsa lühike uudisteos, mis kirjutatud Leigo Järvemuusikale – «Järvede laul» keelpillikvartetile ja sopransaksofonile (Virgo Veldi).

«Kui töötasin Tallinna Kammerorkestris, siis mängisime seal päris palju Tõnu Kõrvitsa muusikat. Sealt kasvaski Kõrvitsa looming minu südamesse. See on kuidagi täiesti omaette žanr. Kui muidu võivad muud stiilid ennast mingil hetkel ammendada, siis Tõnu muusika puhul ei ole ma kordagi tundnud, et see on tüütu. Iga kord, kui ma mängin, omandab see uue varjundi,» ütleb Leigo kontsertide jaoks kvarteti kokku pannud tšellist Theodor Sink.

«Paljude heliloojate muusika kohta on öeldud, et see on loodusest inspireeritud, aga tema muusika on kohe niivõrd loodusega seotud, et seob sind ennastki ümbritsevaga. Kõrvitsa muusika on rännakumuusika, mis ei vii sind rändama traditsioonilises mõttes, vaid viib rändama seostega, mis sinu enda ümber on ja tekivad. Kui Tõnu mainib, et tal oleks vaja kedagi muusikut või tal oleks hea meel, kui keegi kusagil tema teost ette kannaks, siis ma kaks korda ei mõtle,» lisas ta.

Leigo Järvemuusika alustab oma 22. festivaliaastat ja sel aastal on festival laienenud kolmele päevale, 1.–3. august. Kontserdid suurel järvel toimuvad laupäeval, 3. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles