Erkki-Sven Tüüri kaks teost kõlavad Eesti Festivaliorkestri plaadil

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Pärnu Muusikafestivali lõppkontserdil kandis Eesti Festivaliorkester ette Erkki-Sven Tüüri teose «Külva tuult...», mille maailma esiettekanne toimus 2015. aastal Paavo Järvi ja Pariisi orkestriga. 
Pärnu Muusikafestivali lõppkontserdil kandis Eesti Festivaliorkester ette Erkki-Sven Tüüri teose «Külva tuult...», mille maailma esiettekanne toimus 2015. aastal Paavo Järvi ja Pariisi orkestriga. Foto: Taavi Kull/Pärnu Muusikafestival

Erkki-Sven Tüüri heliteostega plaati on Paavo Järvi plaaninud pikalt, ja nüüd on tema soov kohe-kohe täide minemas – Pärnu Muusikafestivali lõppkontserdil kõlanud Tüüri «Sow the Wind… /Külva tuult…» salvestati just sel eesmärgil.

Mõte teha jaanuari alguses toimunud Erkki-Sven Tüüri 9. sümfoonia ja 21. juuli kontserdist plaat sai lõpliku kinnituse ärnu Muusikafestivalil, mistõttu kõik Eesti Festivaliorkestri muusikud seda esinemise päevalgi ei teadnud.

Orkestri igapäevane Pärnus kohal olemine on suur rahaline kulu, kuid mitte ainult rahas polnud küsimus – suur osa orkestris mängivatest muusikutest on maailmas nii hinnatud ja hõivatud, et neil polegi võimalik leida aega pikemalt Eestis viibimiseks. «Seepärast otsustasime, et teeme kontserdisalvestuse. Pealegi ma ei armasta stuudiosalvestusi, sest seal puudub kontserdi energia. Olen neid teinud, neid on võimalik ka väga hästi teha, aga kontserdisalvestusel on sul hoopis üks teine fiiling, sest sa mängid rahvale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles