Haapsalu vanamuusikafestivalil erilised kontserdid

Kultuuritoimetus
Copy
Belgiast alguse saanud muusikaline kollektiiv graindelavoix, mille tuumkosseisu kuulub näitleja Marius Peterson.
Fotol koos muusikute Adrian Sirbu ja Björn Schmelzeriga
Belgiast alguse saanud muusikaline kollektiiv graindelavoix, mille tuumkosseisu kuulub näitleja Marius Peterson. Fotol koos muusikute Adrian Sirbu ja Björn Schmelzeriga Foto: Koen Broos / graindelavoix

Reedel viib Belgias alguse saanud muusikaline kollektiiv graindelavoix, mille tuumkosseisu kuulub juba üle kümnendi ka Theatrumi näitleja Marius Peterson, Haapsalu Vanamuusikafestivali raames läbi Gesualdo-maratoni. 

Haapsalu Vanamuusikafestivalil kuuleb mite erakordse kontserdi seas ka Belgias alguse saanud kollektiivi graindelavoix, mille tuumkosseisu kuulub juba üle kümnendi ka Theatrumi näitleja Marius Peterson. 

Kella kaheksast õhtul südaööni... Haapsalu Toomkirikus. Seni on samalaadsed toimingud leidnud aset Lissabonis, Royaumont's, Varssavis, Gentis, Vlissingenis, Utrechtis, Mechelenis, Saint-Omeris, Hannoveris, Prahas, Pariisis.

Juba laupäeval sõidab ansambel Belgiasse, et Valloonia metsade ja põldude vahel Gesualdo Tenebrae responsooriumid kümne päeva vältel kolmikplaadiks vormistada.

Lääne-Eesti ühes kaunimas kuurortlinnas 1994. a. sündinud Haapsalu Vanamuusikafestivali hinnatakse omas žanris üheks kaalukamaks Eestis ning see on köitnud paljude nimekate muusikute tähelepanu kogu Euroopas. Festivali projektid toovad kokku Eesti muusikute koorekihi ja hulga külalisi - nende koostöös tahetakse elustada paljude sajandite muusikat ja pakkuda publikule unustamatuid elamusi.

Festivali kunstiline juht on muusikateadlane ja dirigent, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Toomas Siitan. Festivali alalisteks kollektiivideks on parimatest eesti noortest lauljatest koosnev Haapsalu Festivalikoor ja Tallinna Barokkorkester, kes esinevad nii vokaalsuurvormide koosseisus kui ka omaette kavadega. 

Seekordse Haapsalu vanamuusikafestivalile annavad Haapsalu Toomkirikus võimsa avalöögi ansambel Studio Vocale ja Haapsalu Festivali Barokkorkester Toomas Siitani juhatusel. Kavas Bachi aegumatud kantaadid.

Reedel tulevad Eesti koosseisudest viimastel aastatel publiku suureks lemmikuks kujunenud noorema põlvkonna ansambli Floridante ning tuntud sopranite Maria Listra ja Marta Paklari esituses  ettekandmisele lummavad duetid ja särtsakad soololaulud 17. sajandi Itaaliast. 

26. juuli õhtul elustub Haapsalu Toomkiriku võlvide all legend, kui kohtuvad kaks muusikalist isemõtlejat – graindelavoix ja Gesualdo. Festivali peaesineja, ridamisi mainekaid auhindu võitev ning maailma tippfestivalidele oodatud Belgia vokaalansambli graindelavoix’ esituses tuleb ettekandele skandaalse hilisrenessansi helilooja Carlo Gesualdo Tenebrae Responsoria, Vaikse Nädala öistel teenistustellihavõtteteenistustel järk-järgult küünlaid kustutades lauldud Kristuse kannatuslugu. 

Kuulajal tasub vaim valmis panna, sest õhtu tuleb kolmetunnine ja kahe vaheajaga. Ühiselt öösse kulgedes väsivad kindlasti nii publik kui lauljad, kuid minek ühest inimlikust seisundist teise ja omakorda õhtust öösse ongi kontserdi eesmärk ja võlu.

Ansambli liikmed ei laula ainult altari juures, vaid kiriku eri paigus ning graindelavoix’ kunstiline juht Björn Schmelzer soovitab ka publikul õhtu  jooksul kohti vahetada – nii hägustub piir aktiivse ja passiivse, esitaja ja kuulaja vahel.

Sündmuse tarbeks sünnib Haapsalu toomkiriku võlvide alla ainult üheks õhtuks eriline chiaroscuro-valgustus. 

Kuid juba laupäeval saab kuulata esimese eesti muusikuna maailma ühe nimekaima plaadifirma Harmonia Mundi alt sel aastal sooloplaadi välja andeva kandlemängija Anna-Liisa Eller  ksklusiivset soolokontserdi Haapsalu Jaani kirikus.

Eesti kromaatilise kandle mänguvõimaluste ja -tehnikate innovaatorina on Anna-Liisa kontserdikalender tihe – ta on oodatud liige mitmetes maailmanimega varajase muusika ansamblites nagu Supersonus (Marco Ambrosini), ansambel Kapsberger (Rolf Lislevand) ja Vox Clamantis (Jaan-Eik Tulve), aga ka alternatiivsetes ja nüüdismuusikaprojektides nagu vastloodud The Bright Future Ensemble koos rootsi vanamuusikute Dan Laurini, Anna Paradiso Laurini ja Taavi Kerikmäega.

Anna-Liisa Elleri mäng viib kuulaja uudsesse kõlakosmosesse, näidates, kui värskelt ja puhastavalt võib kõlada varajane muusika „kastist väljapool“. Sumedat suveõhtut sissejuhataval kontserdil kõlab looming 17.-18. sajandi heliloojatelt nagu Byrd, Dowland, Rameau, Couperin, Weiss.

27. juulil kohtub Haapsalu vanamuusikafestivalil haruldane duo – Hollandis tegutsev sopran Maria Valdmaa ning Soome gambamängija ja improvisaator Mikko Perkola.

Varem teistes koosseisudes Haapsalu festivalipublikut rõõmustanud muusikute esimene ühine, spetsiaalselt Haapsalu festivali tarbeks sündiv kava „Aberdene 1662“ põhineb taasleitud Šoti noodiraamatul aastast 1662. Kontserdilavadel haruldased ja esimest korda Eestis kõlavad Šoti ilmalikud laulud on pikitud Mikko Perkola improvisatsioonidega.

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, kelle esinmisest on võimalik ka osa saada pühaäeval, on aga mitmekülgne viiuldaja, vioolamängija ning mitmete tunnustatud varase muusika ansamblite juht. Ta on töötanud pikka aega vanamuusikaskeene teedrajavates kooslustes nagu Orchestra of the 18th Century (Frans Brüggen), La Petite Bande (Sigiswald Kuijken), Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman), Concerto Copenhagen (Lars-Ulrik Mortensen), Orchestre des Chams-Elysëes (Philippe Herreweghe). Üle kümne aasta oli Kaakinen-Pilch kontsertmeister orkestris Collegium Vocale (Philippe Herreweghe).

Varajase muusika tõelise tipptegijana on Kaakinen-Pilch ühtlasi nõutud ja hinnatud viiuli- ja kammermuusikaõppejõud Norra, Saksamaa, Taani, Soome ja Poola kõrgkoolides ning meistrikursustel.

Eesti publiku ette tuleb Kaakinen-Pilch mõneti ebatavalises rollis – üksinda, kuid kahe erineva pilliga. 28. juulil annab ta Haapsalu Jaani kirikus soolokontserdi barokkviiulil ja viola d’amore’l, esitades enda transkriptsioone J. S. Bachi partiitast sooloflöödile BWV 1013 ning lauto/tšellosüidist BWV 995/BWV 1011. Lisaks kõlab J. P. Westhoffi virtuoosne soolosüit viiulile.

XXVI Haapalu vanamuusikafestivalile paneb meeleoluka punkti Camerata Øresund – Rootsi ja Taani parimatest noortest muusikutest koosnev orkester, mille kunstiline juht ja solist on oma eriliselt tantsiskleva, muretu, virtuoosse ja ühtlasi kõneka mängustiili poolest maailma lavadel nõutud ja auhindadega pärjatud viiuldaja Peter Spissky (Concerto Copenhagen).

Kontserdil teeb kaasa mahlaka häälega noor Eesti metsosopran Tuuri Dede. Peale selle, et ta on võitnud mitmeid konkursse ning laulnud enamiku Eesti orkestrite ees, kulgeb Dede karjäär hetkel kasvava kiirusega lavadel, mis asuvad Eestist väljaspool – tema värskeimad ülesastumised solistina leidsid aset Müncheni filharmoonikute ja Taani riikliku sümfooniaorkestri ees.

Koostöös tuleb ettekandele kava barokiaja armastatuimate heliloojate, Vivaldi ja Händeli loomingust.

Haapsalu vanamuusikafestivalil 2019:

Bachi kantaadid

  • Neljapäev, 25. juuli 2019
  • Toomkirik 20:00
  • Ansambel Studio Vocale, Haapsalu Festivali Barokkorkester, dirigent Toomas Siitan
  • Marta Paklar, Maria Valdmaa (sopran),Iris Oja (alt), Benjamin Glaubitz (tenor), Uku Joller (bass), ​Marta Bławat (oboe), Ene Salumäe (orel), Meelis Orgse (solist ja kontsertmeister).
  • Der Gerechte kommt um, BWV deest 
    Ich hatte viel Bekümmernis, BWV 21
    Ich bin vergnügt mit meinem Glücke, BWV 84
    Wir danken dir, Gott, wir danken dir, BWV 29

​Ansambel Floridante

  • Reede, 26. juuli 2019
  • Jaani kirik 18:00
  • Maria Listra (sopran), Marta Paklar (sopran), Villu Vihermäe (viola da gamba), Saale Fischer (klavessiin)
  • “Venite, venite!” - Itaalia 17. sajandi duetid

Ansambel graindelavoix

  • Reede, 26. juuli 2019
  • Toomkirik 20:00
  • Björn Schmelzer (kunstiline juht, Belgia)
  • Carlo Gesualdo “Tenebrae Responsoria”

Anna-Liisa Eller

  • Laupäev, 27. juuli 2019
  • Jaani kirik 18:00
  • Anna-Liisa Eller (kannel)
  • Byrd, Dowland, Rameau, Couperin, Weiss

Aberdene 1662

  • Laupäev, 27. juuli 2019
  • Jaani kirik 20:00
  • Maria Valdmaa (sopran)
  • Mikko Perkola (viola da gamba, Soome)
  • Laulud Šoti- ja Inglismaalt

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch

  • Pühapäev, 28. juuli 2019
  • Jaani kirik 18:00
  • Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch (viiul/viola d’amore, Soome)
  • Bach, Westhoff

Camerata Øresund 

  • ​Pühapäev, 28. juuli 2019
  • Toomkirik 20:00
  • Camerata Øresund (Taani/Rootsi)
  • Peter Spissky (viiul)
  • Tuuri Dede (metsosopran)
  • Händel, Vivaldi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles