Ugala teater alustab 100. hooaega

Kultuuritoimetus
Copy
Ugala kollektiiv 2019. aasta suvel.
Ugala kollektiiv 2019. aasta suvel. Foto: Jaan Pääsuke

Ugala teater tähistab algaval hooajal oma 100. tegutsemisaastat. Juubelihooajal leiab uuslavastuste seast nii teatri ajalugu avavaid lavastusi, üle võlli naerutavaid komöödiaid, kaasaegset dramaturgiat kui ka noori ja väikesi teatrisõpru meeles pidavaid lavalugusid. Samuti on oodata mitmeid erisündmusi, näitusi ning kohtumisõhtuid.

Ugala teater avab oma 100. hooaja 14. septembril teatri väärikale vanusele pühendatud lavastusega „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“. Lavastust mängitakse vaid Viljandis Ugala teatri suures saalis, kasutades selleks ära pea kõik lavatehnilised võimalused. Loo keskmes on äsja 100-aastaseks saanud Allan Karlsson, keda kehastab Aarne Soro. Oma 100. sünnipäeval otsustab Allan jätta seljataha elu Viljandi eakatekodus ning akna kaudu põgeneda. Algab peadpööritav ja plahvatusterohke tagaajamine läbi suvise Viljandimaa, aga ühtlasi ka rännak läbi Allan Karlssoni elu ja maailma lähiajaloo sõlmpunktide. Rootsi kirjaniku Jonas Jonassoni 2009. aastal ilmunud esikromaanil põhineva lavastuse dramaturg on Priit Põldma ning lavastab Ringo Ramul.

16. oktoobril jõuab Ugala teatri väikeses saalis lavale Vallo Kirsi lavastus „Kuidas minust sai HAPKOMAH“, mis valmib koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti XIII lennuga. Lavastus põhineb samanimelisel raamatul, milles sisalduvad lood narkosõltuvusest Eestis jahmatasid tuhandeid lugejaid juba siis, kui need ilmusid järjejutuna portaalis Nihilist.fm. Autor, pseudonüümiga HAPKOMAH, rääkis brutaalse detailitäpsusega sellisest Eestist, mida keegi meist ei taha tunda, kuid mis ometi varitseb siinsamas kõrval: kõrvalkorteris, kõrvaltoas, kõrvalistmel. Romaani dramatiseeris Jim Ashilevi, muusikalise kujundajana on loomingulisse meeskonda kaasatud ka räppar Mart Rauba ning laulusõnad loob Sass Henno.

Novembris esietenduvad kaks omanäolist lavastust: Andres Noormetsa ülevõllikomöödia „Lotomiljonärid“ ning Liis Aedmaa ja Laura Kalle rohkete lauludega lavakava „Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi“.

Andres Noormetsa kirjutatud ja lavastatud „Lotomiljonärid“ on live-show, mis toob teatrilavale lõbusa telemängu ja suurimad lotovõidud. Publik saab nautida lõbusat meelelahutust ja testida loosiõnne igal „Lotomiljonäride“ etendusel, sest võita võib igaüks! Lavastuse idee põhineb Terje Hoeli samanimelisel kuuldemängul. „Lotomiljonärid“ esietendub Ugala teatri suures saalis 9. novembril.

Ugala 100. tegutsemisaastal toovad teatri dramaturgid Liis Aedmaa ja Laura Kalle lavale rohkete lauludega lavakava ajast, mil Ugala teater oli alles 17aastane. Algupärand „Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi“ põhineb kunagise Ugala dekoraatori Tseko Kangilaski sisse seatud majaraamatul, mida Ugala trupp pidas 1936. aasta oktoobrist 1937. aasta juunini. Raamatu külgedelt pärinevate luuletuste ja lugude saatel saab publik osa toonase trupi proovidest, etendustest, ringreisidest, armumistest ja nöökamistest, kuid ka ühiskonna- ja kultuurikriitilistest mõttekäikudest. Nüüd, 83 aastat hiljem, kerkib meie ette tollane Ugala teater. Lauludele loob originaalmuusika Peeter Konovalov. „Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi“ esietendub Ugala teatri väikeses saalis 30. novembril.

Jõulukuul muutub Ugala teatri suur lava muinasjutumaailmaks. Oleg Titov toob väikeste teatrisõprade rõõmuks lavale tuntud muinasjutu „Tuhkatriinu“. Koos publikuga rännatakse unistusteilma, otsitakse üles muinasjutumaa ja vaadatakse, kas seal elavad endiselt kuningad ja printsid, võlurid ja haldjad ning kas armastus ja headus saavad ikka ahnuse ja kadeduse üle võidu. „Tuhkatriinu“ esietendub suures saalis 5. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles