Anna Parmas: «Naise peamine probleem on mees» (5)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Vene režissöör Anna Parmas.
Vene režissöör Anna Parmas. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Kuidas teha komöödiat lahutusest nii, et see ei mõjuks alavääristavalt, vaid paneks mõtlema ning annaks lootust? Vastust teab sellise filmiga tänavu Venemaa peamisel kinofestivalil Kinotavr kõige rohkem preemiaid võitnud Anna Parmas, sõjaeelse Ambla konstaabli lapselaps ja Eesti kodanik. «Esimene film tuleb teha sellest, mida sa tead. Edasi võib juba eksperimenteerida ja fantaseerida. Naistest, kes on lahutamise seisundis, tean ma hästi. Selles filmis on elemente isiklikest läbielamistest,» rääkis eesti juurtega ning viimased kolm aastat perega Tallinnas elav Anna Parmas (49) Postimehele.

«Ma tahtsin (lahutusele) vaadata teise nurga alt kui tavaliselt ja teha sellest nimelt komöödia, sest minu meelest ravib naer kõik haavad. Kui inimene hakkab naerma (oma probleemide üle), siis ta hakkab sellest juba välja tulema. Aga minu eesmärk polnud kindlasti naerda lahutamise üle.»

Anna Parmasel ilmselt õnnestus lahutusele teise nurga alt vaadata, sest juunis ulatas samuti eesti juurtega tuntud vene näitlejanna Julia Peresild talle tema debüütfilmi «Lahutaks õige» (vene keeles «Давай разведемся», inglise keeles «Another woman») eest Kinotavril kolm auhinda: publiku lemmik, parim debüütfilm ja parim stsenaarium. Kinotavr on Venemaa peamine kinofestival, kus tutvustatakse uusimaid venekeelseid filme.

Film alles jõuab kinno

Tavapubliku arvamus filmi kohta selgub aasta lõpus, sest Vene kinolevisse tuleb film alles novembris. Anna Parmase teada peaks tema lahutuskomöödia hakkama siis jooksma ka Eesti kinodes. Üks Moskva tuntumaid kinokriitikuid, viimasel PÖFFil esinenud Anton Dolin igatahes ennustas Venemaal ülimalt populaarse bändi Leningrad legendaarsete muuvide režissöörina kuulsaks saanud Parmase filmile vaatajamenu ka kinodes. Filmis kõlab muide ka Leningradi muusika ja on tunda samasugust stilistikat nagu Leningradi viimaste aastate muuvides.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles