Vene Teatri uuslavastus toob lavale Tšehhovi «Kolme õe» jätkuloo

Kultuuritoimetus
Copy
«Prozorovite maja. Nelikümmend aastat hiljem».
«Prozorovite maja. Nelikümmend aastat hiljem». Foto: Plakat

Vene Teatri 72. hooaja esimene esietendus «Prozorovite maja. Nelikümmend aastat hiljem» jõuab lavale 12. septembril kell 19 teatri väikeses saalis. Spetsiaalselt Vene Teatri näitlejatele kirjutatud näidendi lavastaja on peanäitejuht Filipp Loss.

Filipp Loss, Polina Borodina ja Jaroslava Pulinovitš kirjutasid Anton Tšehhovi «Kolm õe» ainetel näidendi, mis räägib  kolme kangelanna elust nelikümmend aastat hiljem.  Osa nende elust kulges enne ja osa pärast Oktoobrirevolutsiooni. Nataša ja Andrei lapsed on suureks kasvanud, teatud asjaolude tõttu on neist saanud ka kolme õe lapsed.

Loo peamiseks huviobjektiks on tegelaste peresisesed suhted. Kolme õde mängivad võrratud näitlejannad Liida Golovataja, Liilia Šinkarjova ja Jelena Jakovleva. Teistes osades teevad kaasa Ivan Aleksejev, Tatjana Jegoruškina, Julia Zozulja, Dmitri Kosjakov, Anna Markova, Aleksandr Okunev, Mihhail Paštšuk (Vene Teatri stuudio) ja Deniss Volkov (Vene Teatri stuudio).

«Ma armastan seda Tšehhovi näidendit väga, mulle on lähedased ja olulised need kolm kangelannat ja mind on alati huvitanud küsimus – mis sai õdedest edasi, milliseks kujunes nende saatus?  Kaks aastat tagasi sain Tallinnas tuttavaks kolme suurepärase näitlejannaga – Liidia Golovataja, Jelena Jakovleva ja Liilia Šinkarjovaga – kelle õlgadel on arvukalt säravaid rollilahendusi ning kes on Vene Teatri ajaloomälu kandjad. Neid kolme näitlejannat on aastakümneid sidunud erakordselt kokkuhoidev ning toetav sõprus, nad on üksteisele nagu lähedased pereliikmed. Sellest tekkiski mul idee luua koos nendega järg Tšehhovi «Kolmele õele»», räägib lavastaja Filipp Loss ning lisab: «Meie näidendis on õed üle elanud sõja ja revolutsiooni ning me kohtume nendega uute tõsiste katsumuste lävel, 1941. aasta mais. Õed on oma majas üles kasvatanud venna Andrei lapsed Bobiku ja Sofiakese, kes on ühtlasi nagu õdede endi lapsed. Nüüd on majas kasvamas juba kolmas põlvkond, lapselaps Nataša.  Prozorovite majas püsivad ka kõige raskematel aegadel muutumatutena moraalinormid, vaimsus ja usk…»

Näidendi kaasautoriteks on dramaturgid Jaroslava Pulinovitš ja Polina Borodina. Lavastuse kunstnik ja kostüümikunstnik on Jekaterina Sedova.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles