Kümnendad Pärdi päevad toovad Eestisse maailmanimed

Kultuuritoimetus
Copy
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Eric Marinitsch

Arvo Pärdi teoseid tulevad Nargenfestivalile dirigeerima Thomas Adès ja James MacMillan, kes on Pärdi järel ühed maailma enimmängitud nüüdisheliloojad. Noblessneri valukojas põimuvad heliloojate teosed kontsertetenduses „Surmatants” ja kontserdikavas „Lepitus”. Lisaks Ühendkuningriikide dirigent-heliloojatele annab kontserdi ka eesti dirigeeriv helilooja Pärt Uusberg.

Kontsertetendusega „Surmatants" algavad vastrenoveeritud Noblessneri valukojas 31. augustil juba kümnendad Pärdi päevad. Lisaks Arvo Pärdi teoste on Nargenfestivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste lisanud seekordse festivali kavva ka teiste nüüdisheliloojate loomingut. 

Neljal korral toimub kontsertetendus „Surmatants", kus saavad kokku Arvo Pärdi "Stabat Mater" (1985) ja Thomas Adèse "Totentanz" (2013), 2. septembril tuleb ettekandele kontserdikava „Lepitus", kus tulevad ettekandele Pärdi „Saara oli 90-aastane" (1977) ja James MacMillani „Clemency" (2011).

„Tahtsin tuua Pärdi kõrvale teisi heliloojaid, kelle loomingu vastasmõjud tundusid mulle huvipakkuvad, ka on Adèse ja MacMillani näol tegemist Pärdi järel ühtede maailma enimmängitud elavate heliloojatega. Nii pakuvad kontserdid võimaluse asetada Pärdi muusika laiemasse nüüdismuusika konteksti," iseloomustas seekordse festivali ideed Tõnu Kaljuste.

Thomas Adès dirigeerib kontsertetendust „Surmatants” ERSO ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses. Kontsertetenduse lavastaja on Priit Võigemast, dramaturg Paavo Piik (Kinoteater), kunstnik Kristjan Suits (Tallinna Linnateater), koreograaf Ingmar Jõela ning videokunstnik Emer Värk. 

James MacMillani juhatusel tuleb 2. septembril Noblessneri valukojas Tallinna Kammerorkestri ja solistidega esitusele kontserdikava „Lepitus”. 

4. septembril juhatab helilooja Pärt Uusberg Rapla Maarja-Magdaleena kirikus ja 11. septembril Tallinna Jaani kirikus Arvo Pärdi sünnipäevakontserti „Te Deum”, kus muuhulgas tuleb esitusele Uusbergi „Keldi palve" maailma esiettekanne.

Pärdi päevad vältavad 31. augustist 11. septembrini. Lisaks Tallinnale saavad Arvo Pärdi sünnipäevanädalal tema muusikast osa mitmete erinevate kontserdikavade ja esitajate kaudu ka Rapla, Tartu, Hiiumaa, Viljandi, Paide, Rakvere ja Laulasmaa muusikahuvilised. 

  • Noblessneri valukoda on ajaloolise Noblessneri allveelaevatehase kõige suurem hoone. Tänu omaaegsele arhitektuurile on siin ainulaadne akustika.
  • Viimase kümne aasta jooksul on Tõnu Kaljuste eestvedamisel toimunud valukojas hulk maailmatasemel kontserte ja plaadisalvestusi, kantud ette kõik Arvo Pärdi ja Heino Elleri sümfooniad ning mängitud mitmeid etendusi.
  • 19. oktoobril 2019 avatakse valukojas koguperekeskus PROTO avastustehas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles