Kuldsel Maskil näeb ehmatavat ja liigutavat näidendit

Sven Karja
Copy
Hetk lavastusest «Tütarlaps kutsekast», mida näeb festivaili Kuldne Mask  24.ja 25.oktoobril Tallinna Vaba Lava saalis.
Hetk lavastusest «Tütarlaps kutsekast», mida näeb festivaili Kuldne Mask 24.ja 25.oktoobril Tallinna Vaba Lava saalis. Foto: Kuldne mask

Vene noorema põlve dramaturgi Andrei Ivanovi näidend «Tütarlaps kutsekast» jõudis avalikkuse ette vene uue dramaturgia konkursil Ljubimovka 2017. aastal. Tänaseks on see terav, kaasaegne, haarav, ehmatav ja liigutav näidend jõudnud enam kui kümne Venemaa teatri lavale.

Üks huvitavamaid neist on Moskva Puskini-nimelise teatri lavastus, mille on teinud Peterburi noor lavastaja Semjon Serzin ning osalejateks hiljutised MHATi stuudio-kooli kasvandikud, kellele see lavastus oli üks esimesi suuremaid töid pärast kooli lõpetamist.

Serzini lavastust võib nimetada delikaatseks, minimaalsete dekoratsioonide ja efektidega, ainult näitlejale ja tekstile keskenduv lavaline jutustus jätab piisavalt ruumi vaataja kujutlusvõimele. Mitmed võtmestseenid on lahendatud poeetiliste filmikatkenditena, mis lisab lavastusse dünaamikat ja õhulisust. 

Dramaturgilises materjalis võib leida üksagu melodramatilisi jooni – kirglik armastus, kuritöö, reetmine –, mis on põimitud üsna naturalistlikult esitatud kaasaegse Vene olustikuga. Loo keskne tegelane on tütarlaps Tanja, kes elab koos oma alkohoolikust ja invaliidist isaga, müüb turul kala, õpib kutsekoolis ja unistab suurest armastusest.

Tema unistuste printsiks saab kutsekooli filosoofiaõppejõud Sergei, kes omakorda on väsinud rutiinsest tööst ja kehvast palgast ja unistab pääseda endast olulisel paremal järjel inimeste kinnisesse klubisse. Purjuspäi sõlmitud kihlvedu viib need kaks väga erineva tausta ja iseloomuga inimest kokku. Kuigi kogu lugu on traagilise alatooniga, võib nii näidendist kui ka lavastusest leida kibedat huumorit. 

Veel sel aastal peaks vaatajate ette jõudma ka näidendi alusel valmiv samanimeline film (režissöör Anna Denissova). 

Festivaili Kuldne Mask raames näeb lavastust 24. ja 25. oktoobril Tallinnas Vaba Lava saalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles