Jõuline naiseks olemise väljendus (3)

Katrin Kivimaa
, kunstiteadlane
Copy
Kate Lyddoni ja Angela Maasalu ühisnäitus «Throbwerk». Näitusevaade. 
Kate Lyddoni ja Angela Maasalu ühisnäitus «Throbwerk». Näitusevaade. Foto: Karel Koplimets, Tallinna Kunstihoone

Kunstihoone galeriis avatud Kate Lyddoni ja Angela Maasalu ühisnäitus «Throbwerk» on eriline maiuspala emotsionaalselt tugeva laenguga figuratiivse maalikunsti austajatele. Briti kunstniku Lyddoni ja Londonis elava Angela Maasalu viis omavahel kokku kuraator Tamara Luuk, kes juhtis tähelepanu autorite loomingu sarnasustele: argised, isiklikud ja intiimsed teemad ning jõuline ja kehalisust rõhutav naiseks olemise väljendus.

Näitusesaali sisenedes püüavad esmalt pilku tugevad värvid, ülevoolavad ja groteski piiril balansseerivad kehakujutised (Lyddon) või altarimaalilaadsed ja süngevõitu figuratiivsed tööd (Maasalu). Suuremõõduliste maalide kõrvale mahuvad ka teised meediumid: skulptuur, kollaaž, joonistus. Lähimal vaatlusel leiab näituseruumist üsnagi erinevaid lugusid ja meeleolupilte.

Galeriisse loodud kahe loovisiku loominguline, emotsionaalne ja kogemuslik ühisruum on pilgeni täis värve, kujundeid, sümboolikat ja jutustusi, mida vaatajal ei pruugi olla lihtne lahti harutada. Inglise ja saksa keelest kokku põimitud hübriidsõna throbwerk – tukslev, pulseeriv teos – annab vaatajale kätte ühe juhtlõnga näitusega suhestumiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles