Sügisel tuleb taas muusika- ja helikunstifestival Üle Heli

Kultuuritoimetus
Copy
Kreatiivmootor.
Kreatiivmootor. Foto: Anonymus

16.–20.oktoobrini toimub viiendat korda muusika- jahelikunstifestival Üle Heli, et teha kokkuvõte oma senistest arengutest ja astuda esimene samm edaspidi üle aasta toimuva festivali poole. Festivali programm sisaldab kontserte, klubiõhtuid, heliinstallatsioone, filmiprogrammi ning haridusliku eesmärgiga seminare ja vestlusringe ERR Stuudios, Kanuti Gildi SAALis, Rahvusraamatukogus, klubis Sveta, Kauplus Aasias, Uue Loomingu Majas ULM Koplis, klubis Uus Laine, Rae endises koolimajas paiknevates Vaskjala residentuuri ruumides ja mujal.

"Üle Heli eesmärgiks on olnud uurida muusika ja heli tähendust ning  seoseid teiste kunstivaldkondade ja ümbritseva keskkonnaga" räägib  festivali kunstiline juht Aivar Tõnso. "Nende nö heliüleste tasanditega tegelmisel ja festivali programmi koostamisel on abiks olnud teemafookused. Need erinevatel aastatel üksteisest orgaaniliselt välja kasvanud ja olnud ühel või teisel moel seotud heli ja ruumi vaheliste seoste avastamise ja kaardistamisega nii füüsilisel kui ka mentaalsel tasandil. Ja nii ongi viiendat korda toimuva festivali eesmärgiks käesoleval aastal teha kokkuvõte heli ja ruumi temaatikas" lisab Tõnso.

Festivali programmis haakuvad fookuses oleva heli ja ruumi temaatikaga kõige vahetumal moel ruumilise heliga seotud projektid, milleks on festivali avaakordina koostöös Klassikaraadioga kavandatav Eesti Raadios aastatel 1977-1987 tegutsenud Kvadroraadio meenutamine, SSSS (Sten Saarits, Sven Sosnitski) ja Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambli kontserdid, Henri Hüti ja Algorütmide helietendus “Objektipaine”, Martin Rästa heliinstallatsioon “Mõjuvald” ja heliinstallatsioon "Hargnevate helide stuudio", millele loob tehnilise lahenduse Timo Toots.

Lisaks on kavas Sander Saarmetsa, Juhan Vihterpali ja Liis Viira uudisloomingut esitav ERSO muusikute kammerkoosseis, kollektiivi Cel (muusika: Felix Kubin'i (de) ja Hubert Zemler'i (pl), video: Josephin Böttger (de)) audiovisuaalne retroulmekollaaž 

“Juxtalektrovision”,  kauaoodatud Kreatiivmootori uue albumi “Mentalblau” esitlus, New Yorgist pärit witch house duo White Ring albumi “Gate Of Grief” kavaga seotud esinemine, innuiidi kultuurist inspireeritud Zoë Mc Pherson´i (be) audiovisuaalkontsert “String Figures”, Eestist pärit, aga Londonis tegutseva Alo Alliku ja Hispaania päritolu Delia Fano Yela algoritmilist muusikat inimhäälega siduv Roosa Poni, Jaanus Siniväli ja Maria Jönsson (swe) ja eksperimentaalmuusikagrupi Gunk (fi) vaikse muusika kontserdid Rahvusraamatukogus, otsingulise käekirjaga dj-d Emma dj (fr) ja December (fr), Erik Alalooga ja Urmas Lüüsi poolt uuesti ellu äratatud Postinstrumentum , Peeter Lauritsa, Kadri-Liis Rääki ja Andres Lõo ühine performatiivne loeng "Kunst antropotseenis / Mammutivile ", elektroonilikat ja psühhedeelset toorfolki ühendav trio Eeter (Anna Hints, Marja-Liisa Plats ja Ann Reimann) ja palju muud.

Kui sügisene festival on veel katsepolügon aastate jooksul festivali huviorbiidis olnud teemade ja ideede testimiseks, siis lõplik kokkuvõte senistest ideedest saab teoks kevadel 2020 16.märtsist kuni 14.aprillini näituse formaadis Tartu Kunstimaja suures saalis. Kui väljend „festival kui kunstiteos” kõlab justkui metafoorina, siis näituse eesmärgiks on see metafoor ellu äratada ning Timo Tootsi poolt loodavate tehnoloogilise kunsti lahenduste abil näitusekülastaja jaoks mõjutatavaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles