Underground-klubi HALL ravib kreeni kistud ühiskonda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Klubi HALL.
Klubi HALL. Foto: Jaanar Nikker

Eeloleval nädalavahetusel peab Põhja-Tallinnas Noblessneri linnaasumis tegutsev klubi HALL oma teist sünnipäeva. Pelgalt paari aastaga on see peopaik koos pargi veerel tegutseva Suvilaga kujunenud Eesti techno- ja elektroonilise muusika südameks, mille tegemistele ei hoia pöialt mitte üksnes kodupublik, vaid ka välismaised fännid: DJd, muusikaprodutsendid, muusikaajakirjanikud ja techno-turistid. Seekordse sünnipäevapeo aukülaline on Sigha, briti produtsent ja DJ, kes esines Tallinnas ka klubi avapeol ning palus võimalust siin ise taas esineda. Sünnipäev on selleks parim põhjus!

Klubi üks asutajaid ja eestkõneleja, itaallanna Eestis, Elena Natale ei häbene HALLi nimetada Eesti elektroonilise muusika Mekaks; kohaks, kuhu inimesed tulevad ja tahavad tagasi tulla, sest saavad siin olla nemad ise. «Kuidas muud moodi kirjeldadagi underground-klubikultuuri tuuma, kui et üliheas muusikas tunda end vabalt, tunda tingimusteta armastust,» mõtestab ta. Talle meenub kord ühe HALLis korduvalt esinenud DJ Eisi Mäeotsa öeldu: «HALL on üks väheseid, kui mitte ainus klubi pealinnas, kus esinedes saab ka DJ sukelduda kõige sügavamatesse helilainetesse, mis mõnes valgemas klubis eales ilmavalgust ei näeks.»

Klubi HALL. FOTO:
Klubi HALL. FOTO: Foto: Jaanar Nikker

Klubi rahvusvahelisele edule ning maailma klubiskeenedel esinevate DJde Tallinnasse tulekule on kahtlemata kaasa aidanud tõsiasi, et mainekas elektroonilise muusika ajakiri MixMag nimetas selle juba esimesel tegutsemisaastal maailma parimaks uueks peopaigaks – kõrvuti sarnaste klubidega Amsterdamis, Beirutis, Ibizal, New Yorgis, Melbourne’is, Londonis, Pariisis, Sydneys. «Saad aru, need on klubiskeene mõttes maailmalinnad… Ja siis järsku meie, samas reas suurtega!» vaimustub Natale. Kes HALLis käinud, see teab, et klubi feeling ja isegi kodukord, mis keelab igasuguse fotojäädvustuse, ongi omane pigem suurtele klubiskeenedele, neist tuntuim on Berghain Berliinis. Muide, Berghain võttis HALLiga ise ühendust ja pakkus neile enda resident-DJsid esinema.

Klubi HALL. FOTO:
Klubi HALL. FOTO: Foto: Jaanar Nikker

Aga miks HALL üldse tekkis ning kuidas on võimalik, et nüüdseks modernseks – et mitte öelda peeneks – linnaruumiks kasvanud Noblessneris jätkuvalt tegutseda saab? Meenutagem, veel kaks aastat tagasi laius seal mereäärne tühermaa, mille ainus «tõmbenumber» oli Nargenfestivali pesaks olnud Valukoda. «Tõesti, nüüd asub siin luksuskvartal, aga seda ägedam on, et oleme arendajatega leidnud ägeda sümbioosi, me meeldime neile,» räägib Natale.

Kui ajas tagasi vaadata, siis tundub HALLi sünd ülimalt loogiline. Natale oli lõpetanud töö Eesti paviljoni perenaisena Milano EXPO-l ning mõlgutas tulevikuplaane. Üks neist oli selgelt seotud Eestiga, ideega tuua siia üliandekas Rootsist pärit elektroonilise muusika DJ Abdulla Rashid. Ent kui book’imiseks läks, selgus, et keegi oli napilt ette jõudnud – Mürk Recordsi omanik Hugo Murutar ja sama label'i all tegutsev techno-DJ Artur Lääts. Nii otsustati jõud ühendada ja sündis salapidude sari Isola, mis otsis üle linna ägedaid ja teistmoodi peokohti: hüljatud Heliose kino, Balti jaama linnalähirongide ootesaal ja tunnel, Noblessneri jahtklubi. HALLis jäädi pidama, sest kogu seltskonda valdas korraga ühesugune tunne: Tallinn ei vaja vaid peosarja, vaid püsivat peopaika!

Klubi HALL. FOTO:
Klubi HALL. FOTO: Foto: Jaanar Nikker

«See maja lihtsalt vajas meid ja meie teda,» räägib Natale. «Aga tead, see, et siin sai kokku üks väga äge seltskond ja me üheskoos oleme nüüd juba kaks aastat klubi pidanud, polegi võib-olla HALLi tekkeloo peamine põhjus. HALLi-sugused klubid sünnitab vajadus tasakaalu järele,» selgitab naine. «Kui ühiskondi hakatakse teadlikult ühele poole kreeni kiskuma, vaba mõtet hakatakse suukorvistama, armastust keelama, siis on inimestele vaja eluga toime tulemiseks teist äärmust; neil on vaja paika, kus neid ei ahistataks ja lastaks olla just nii, nagu nad tahavad,» lausub ta. «Kui tühje sõnu ei jaksa enam kuulata, siis tulebki pöörduda helide ja oma südamerütmide poole. HALL just seda pakubki.»

HALLi teine sünnipäevapidu algab reede, 6. septembri õhtul ning lõppeb pühapäeva, 8. septembri varahommikul.

Klubi HALL. FOTO:
Klubi HALL. FOTO: Foto: Jaanar Nikker

Raul Saaremets, DJ, produtsent, saatejuht
HALLi suurim võlu on minu jaoks see, et seal on piisavalt ruumi, et anonüümselt kusagile n-ö nurga taha ära kaduda, mis ongi ühe ööklubi mõte. Tore, et selline koht Eestis on. Thanks!

Indrek Spungin, ajakirjanik ja kunstnik
HALL on oluline, sest see on muusika, kultuuri peal väljas. Seal on entusiasmi lõhna. See on kogukondlik projekt. Kogukond on kindlustunne. Sa ei saa raha eest sellist asja ehitada. Raha on alati vaja ja ilma selleta ka ei saa, aga puhtalt rahaga sa vaibi ei loo. Aga HALLis on oma vaib. Loomulikult siis kui seal inimesed on sees. Ilma inimesteta on need lihtsalt ruumid. Inimesed loovad HALLi. Inimesed ongi HALL. INIMHALL.

Denis Punch, DJ, Raadio 2 saatejuht
Olles pikalt DJna tegutsenud, võin kindlalt öelda, et techno-kultuur on HALLis endale viimaks ometi kodu leidnud. Suurepärane asupaik, underground-fiiling ja sõbralik õhustik. Mulle teeb rõõmu siin mängida, sest iga kord tunnen õhus maagiat. Aitäh kogu HALLi meeskonnale, et nad on suutnud luua nii erilise paiga, kus sa tunned end nagu kodus!

Katja Adrikova, DJ ja disainer
HALL on minu jaoks oluline koht jagamaks seda, mis on mulle väga tähtis - armastust muusika vastu ja koosolemist!

Priit Pääsuke, filmirežissöör, produtsent
HALL on lõputu inspiratsiooniallikas igaühele, kes otsib midagi, mida ta võib-olla isegi kunagi ei leia.

Micaela Saraceno, DJ
Tõde on see, et elu on HALL, mitte must ega valge. HALL pakub piiramatuid võimalusi enesearenguks ja seetõttu on ta alati käinud mitu sammu oma ajast ees.

Alan Proosa, kunstnik
HALL on vabadus ja acceptance, pelgupaik ühiskonna poolt pealesurutud jäikade normatiivide eest. Huvitav on olnud kogeda, kohal olla ja jälgida HALLi ja tunnetada seda, kuidas see inimesi on mõjutanud, puudutanud.

Helen Sildna, HALLi perekonnaliige, kes südames on alati kohal
HALL on vabade inimeste ja vaba mõtte keskus.
Paik linnas, kus saad jätta muu seljataha ja olla see, kes sa oled. Tiitlid, sotsiaalne, seksuaalne ja rahvuslik kuuluvus siin ei loe, kõik on võrdsed.
Rännak iseenda juurde koos teistega, kes kõik käivad läbi ka omaenda lugusid ja rännakuid. HALL on community, võimalus olla koos või omaette, ilma et peaks pingutama, lastes muusikal end kanda. Oled teretulnud just nii, kuidas iganes sulle endale sobib.

HALL on vabadus, HALL on võrdsus, HALL on sügavus, HALL on teekond.
HALL on vabaduse majakas, mille kuma aitab edasi sõuda ka siis, kui oled eemal.

Tagasi üles