Kinno jõuab Eesti dokumentaalfilm rahavaba maailma ehitamisest

Kultuuritoimetus
Copy
Dokumentaalfilmi «Jagada või mitte jagada» peategelane Mark
Dokumentaalfilmi «Jagada või mitte jagada» peategelane Mark Foto: In-Ruum OÜ

Alates reedest, 13. septembrist jõuab kino Artis ekraanile dokumentalistide Minna Hindi ja Meelis Muhu film «Jagada või mitte jagada». Film jälgib, kuidas Hollandist pärit Mark otsib võimalust elada väljaspool kapitalismi. Ta kutsub inimesi liituma Tallinnas tegutseva kogukonnaga, kus elatakse ilma rahata ning kus omavahel jagatakse oskusi, kogemusi, toitu ja armastust.

«Ükski prohvet pole kuulus omal maal, nii ka selle filmi peategelane Mark. Endine edukas squash'itreener pööras selja oma senisele Londoni keskklassi elule ning reisis Eestisse, kus õppis joogaõpetajaks. Oma uusi oskusi ja teadmisi hakkas Mark jagama tasuta ning sellest sündis idee luua Tallinna Jagamiskogukond, mis pakub võimalust elada rahavaba elu. Skvottimine, jagamine, freegan'lus ja kommuunielu on Eestis enamasti avastamata nähtused. Selline alternatiivne elustiil tekitab kohalikes uudishimu ja Margi jaoks avanevad justkui võluväel kõik uksed,» selgitab Minna oma filmi telgjoont.

Kaasrežissöör Meelis Muhu täiendab: «See on film päriselust. Mark on uussiiruse moevoolu esindaja, kes on võimeline puistama oma südant võhivõõrale, mõjudes ühtaegu karismaatiliselt ja loomulikult, aga samas tekitab selline eksperiment küsimuse, et äkki tema ideed on üllamad kui ta ise.»

Film valmis nelja aasta jooksul ja selle käigus läbisid filmitegijad koos peategelasega värvika, kohati tragikoomilise, kuid tänapäeva ühiskonda väga hästi peegeldava teekonna.

Minna Hint on Eesti visuaalkunstnik, kes on teinud lühidokumentaalfilme, nende hulgas töötemaatikat käsitlev film «Kolm pilti elust ja ajast» (2006), «Üleriigiline õnn» (2011), mis räägib õnnest ja õnnetu olemisest. Hindi ja Muhu koostöös valmis 2017. aastal üksiku noormehe tundeelu kirjeldav film «Appi, ma vajan armastust».

«Jagada või mitte jagada» esilinastus toimus tänavu aasta jaanuaris festivalil DocPoint Tallinn ja filmi rahvusvaheline esilinastus oli Torontos, maailma ühel mainekamal dokumentaalfilmide festivalil «HotDocs».

Filmi on tootnud In-Ruum OÜ ja selle tegemist toetasid Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles