Ugala avab suurlavastusega teatri 100. hooaja

Kultuuritoimetus
Copy
Ugala lavastus „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“.
Ugala lavastus „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“. Foto: Ugala teater

Ugala teater avab laupäeval, 14. septembril oma 100. hooaja teatri väärikale vanusele pühendatud lavastusega «Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus», mida mängitakse vaid Viljandis Ugala teatri suures saalis, kasutades selleks ära pea kõik lavatehnilised võimalused.

Loo keskmes on äsja 100aastaseks saanud Allan Karlsson, keda kehastab Aarne Soro. Oma 100. sünnipäeval otsustab Allan jätta selja taha elu Viljandi eakatekodus ning akna kaudu põgeneda. Algab peadpööritav ja plahvatusterohke tagaajamine läbi suvise Viljandimaa, aga ühtlasi ka rännak läbi Allan Karlssoni elu ja maailma lähiajaloo sõlmpunktide. Rootsi kirjaniku Jonas Jonassoni 2009. aastal ilmunud esikromaanil põhineva lavastuse dramaturg on Priit Põldma ning lavastab Ringo Ramul.

Jonassoni debüütromaan on satiiriline pilguheit inimlikele nõrkustele. Selle peategelane saja-aastane Allan Karlsson on ühelt poolt usaldav ja hetkes elav seikleja, kuid teisalt poliitiliselt pime ja sotsiaalsetest konventsioonidest sõltumatu maailmakodanik. Oma seiklusrikkal teekonnal satub Allan kõikvõimalikesse sekeldustesse ja kohtub 20. sajandi ajalookulgu mõjutanud isikutega. Allani-suguse positiivse inimesega kohtumist ei põlga ära ei Franco, Stalin, Beria, Kim Jong Il ega ka mitte Mao Tse Tung, rääkimata veel Oppenheimerist ja Einsteinist.

Raamatu autor on öelnud, et Allan on mingis mõttes tema alter ego. «Minus oli Allanit, kui ma noor olin ja ühegi asja pärast muret ei tundnud. Liigne töötegemine ja hilisemad abieluprobleemid tapsid Allani minus. Siis aga äratasin ta oma raamatus uuesti võimendatuna ellu. Nüüdki mõtlen Allanile, kui klaas tundub parasjagu pooltühi olevat. Ta justkui ilmub mu kõrvale, öeldes: «Ole nüüd, kindlasti ei ole asjad sugugi nii hullud.»»

Ugala lavaversioon Jonassoni romaanist on paigutatud Eesti konteksti, nii et raamatu-Allanist saab Ugala laval Viljandi eakatekodu Vaikne Videvik asukas, kes kasutab ära tasuta transpordi võlusid, et põgeneda Viljandist Eesti kõige väiksemasse linna Mõisakülasse. Lavastuse dramaturgi Priit Põldma sõnul suunab saja-aastase Allan Karlssoni lugu märkama väikeste inimeste suuri lugusid. «Kui palju jaburat, naljakat, pöörast, habrast ja kurba meil iga päev kahe silma vahele jääb, sest oleme iseenda ja teistega pahuksis. Allan Karlssoni eelarvamustevaba elurõõm on värskendav meeldetuletus ärksama elu võimalikkusest,» kirjeldab ta.

Lavastuse kunstnik on Annika Lindemann, muusikalise kujunduse lõid Lauri Lüdimois ja Arno Tamm, koreograafia Oleg Titov ja valguskujunduse Mari-Riin Paavo. Lisaks Aarne Sorole astuvad kirevas rolligaleriis üles Andres Tabun, Tarvo Vridolin, Terje Pennie, Janek Vadi, Kadri Lepp, Luule Komissarov, Martin Mill, Laura Kalle, Oleg Titov, Aili Nohrin, Siim Tubli, Ardo Tammoja ja Ivari Visnapu. Lavastuses kõlab elav muusika Arno Tamme, Marvin Miti, Kalev Välgu, Mart Nõmme ja Marko Mägi esituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles