Galerii: Voces Musicales tähistas 20. sünnipäeva Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi muusikaga

Kultuuritoimetus
Copy

Kammerkoori Voces Musicalese asutamisest möödub sel nädalal 20 aastat. Sündmuse tähistamiseks andis kollektiiv nädalavahetusel kontserdi, esitades Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi muusikat. Kuulajate hulgas olid mõlemad heliloojad.

Kammerkoor Voces Musicales asutati 19. septembril 1999. aastal. Kollektiivi kutsus kokku Risto Joost, kes koori 20. sünnipäevakontserti Tallinna Jaani kirikus dirigeeris. Risto Joost on läbi aastate Voces Musicalest kunstiliselt nõustanud ja korduvalt koos kooriga ühiseid kontserte andnud.

Voces Musicalese 20. sünnipäevakontserdil tuli esiettekandele Pärt Uusbergi teos «Kiituselaul» koorile ja keelpilliorkestrile. Ernst Enno ilusas eesti keeles luuletustel ning Taaveti psalmidel (Vello Salo ja Indrek Hirve tõlked) põhinev muusikateos on inspireeritud helilooja vestlusest Risto Joostiga, läbi mille jõuti ühiselt kiituselaulu ideeni ning teisalt looduse tärkamise helgusest ja ilust.

Kontsert algas Eesti ühe kõige tuntuma helilooja Arvo Pärdi tintinnabuli-muusikaga. Kõlas «Silouani laul» (Silouan’s Song) ja helilooja viimaste aastate üks peateoseid «Aadama itk»  (Adam’s Lament), mille venekeelsed tekstid kirjeldavad Aadama valu kaotatud paradiisi pärast.

Kontserdi viimase loona esitati filmist «Tõde ja õigus» tuntud Pärt Uusbergi kooriteos «Et kiitke Jumalat, kes on nii helde».

Voces Musicales 20. juubelikontsert toimus 14. septembril Tallinna Jaani kirikus arvuka kuulajaskonna ning heliloojate Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi osavõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles