Kumu näitus «Vallutaja pilk» kutsub mõtlema stereotüüpidest ja kolonialismist

Kultuuritoimetus
Copy
Detail teosest «In Pursuit of Venus [infected]». 2015-2017 Videoinstallatsioon
Detail teosest «In Pursuit of Venus [infected]». 2015-2017 Videoinstallatsioon Foto: Lisa Reihana

Kolmapäeval, 18. septembril kell 18.00 avatakse Kumu kunstimuuseumis näitus «Vallutaja pilk». Selle keskmes on Uus-Meremaa kunstniku Lisa Reihana võimas videoteos «In Pursuit of Venus [infected]», mis esitab väljakutse visuaalkultuuri ajaloos kinnistunud stereotüüpidele oma ja võõra, eurooplaste ja pärismaalaste kujutamisel.

Lisa Reihana «In Pursuit of Venus [infected]» on filmilik lavastus Prantsuse tapeedist «Vaikse ookeani pärismaalased» (1804–1805), mis kujutas legendaarse kapteni James Cooki avastus- ja vallutusretki Austraalias ja Uus-Meremaal 18. sajandi lõpus. Reihana uurib oma teoses maadevallutuse pärandit põlisrahvaste perspektiivist. Digitehnoloogiate abil on kunstnik kahe sajandi vanuse pilttapeedi animeerinud, et elustada hiiglaslikul videopanoraamil reaalseid ja väljamõeldud kohtumisi Vaikse ookeani maade asukate ja eurooplaste vahel.

Teos esindas 2017. aastal Uus-Meremaad Veneetsia biennaalil. «Lisa Reihana video oli üks biennaali mõjuvamaid töid, mis kohe intrigeeris ja ajendas otsima võrdlusjooni Eesti 19. sajandi pildimaterjaliga – nii sellega, kuidas baltlased maailma kaardistasid, kui ka sellega, kuidas nad eestlasi nägid,» nendib Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli.

Reihana teose kõrval vaatleb näitus kolonialistlike stereotüüpide laia levikut ja mõju Baltimaades. Esitletakse Eesti muuseumides ja raamatukogudes leiduvat rohket kolooniate ja avastusretkede ainelist pildipärandit, baltisaksa maadeavastajate ümbermaailmareiside illustratsioone ning Vene impeeriumi rahvaste, sealhulgas eestlaste visuaalseid kujutisi. Paljuski unustatud materjal näitab hästi, et koloniaalsed teemad ei olnud Baltimaade jaoks võõrad ega kauged, vaid kujundasid tugevalt ka siinsete elanike maailmanägemust.

Tehniliselt üliambitsioonika ja poeetiliselt lummava videoteose Eestisse toomine on oluline samm, mis aitab avada uut vaadet ka baltisakslaste ja Vene impeeriumi kunstnike loodud piltidele talu- ja põhjarahvast. „In Pursuit of Venus [infected]“ on olnud väljas kolonialismiteemat käsitlevatel näitustel üle maailma, sealhulgas Londoni Kuninglikus Kunstiakadeemias ja de Youngi muuseumis San Franciscos.

Enne näituse avamist kell 17.00 toimub ingliskeelne artist talk Lisa Reihanaga. Vestlust juhib ajaloolane Linda Kaljundi.

Lisa Reihana (1964) on rahvusvaheliselt tunnustatud Uus-Meremaa kunstnik. Ta eksperimenteerib eri meediumitega, nagu digitaalne video, film, heli, foto, ruumidisain, performance, kehakaunistused ja skulptuur. Vt kunstniku ja tema teose «In Pursuit of Venus [infected]» kohta lähemalt siit.

  • Näituse kuraatorid: Linda Kaljundi, Eha Komissarov, Kadi Polli
  • Näituse koordinaator: Mari Kangur
  • Näituse kujundus ja graafiline disain: AKSK
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles