Ivan Sergejev: miks on Narva oluline?

, Narva peaarhitekt
Copy
Narva linna peaarhitekt ja projekti Narva 2024 juht Ivan Sergejev.
Narva linna peaarhitekt ja projekti Narva 2024 juht Ivan Sergejev. Foto: Tairo Lutter

Neljapäeval algab muusika- ja linnakultuuri festival Station Narva, sel puhul kirjutab Ivan Sergejev Narvast. 

Narva on viimaste aastate jooksul palju muutunud. Veel aastal 2015 ei arvanud keegi, et see linn võiks julgeda Euroopa kultuuripealinnaks pürgida, kuid 2018. aasta alguses, kui oma kandideerimise soovist teada andsime, tundus, et sellist julget käiku on meie poolt juba ammu oodatud. Sellist toetust ja Eesti euroopaliku kultuuriruumi kuuluvuse tunnet nagu viimase paari aasta jooksul, pole Narva kunagi varem saanud. 

See käivitas nii Narva kui ka kogu meie regiooni kiire muutuse. Kohalikud tegijad said julgust tegutseda, narvakad said uuesti oma linna pärast uhkust tunda, ning väliskülalised ja -vaatlejad tõdesid, et Narva avastamisega sai Eesti suuremaks, horisondid laiemaks.

Narva ei saanud seekord küll Euroopa kultuuripealinna tiitlit, kuid see ei tähenda, et alustaud protsess oleks lõppenud. Sel nädalal leiab piirilinnas juba teist korda aset mullu kogu Ida-Viru kultuurielu raputanud muusika- ja linnakultuurifestival Station Narva. Juba esimesel aastal võeti see narvakate poolt väga soojalt vastu ning tõi piirilinna rahvusvahelist hõngu ja külalisi nii Venemaalt (eeskätt Peterburist) kui ka Soomest, lasi täiesti uues valguses (otseses mõttes) näha Kreenholmi hiigelkompleksi ja taasavastada linna peidus pärle.

Festivali formaat on jäänud samaks: see hõlmab kogu Narvat, tutvustades linna põnevamaid kohti ja minnes otse kohaliku kogukonna juurde. Programmi tulipunktiks on seekord uus kultuuri- ja ärikeskus Linda 2 koos selles asuva Vaba Lava Narva etenduskunstide keskusega ning peagi avatava loomeinkubaatori Objekt ja Integratsiooni Sihtasutusega. 

Tahtsime põhiprogrammi sinna suunamisega rõhutada sellise keskuse tähtsust linnale. Samas pole unustatud ka eelmise aasta peategelast Kreenholmi, kuhu EKA vilistlasest Narva tüdruk Veera Gontsugova koos Karl Johansoniga loovad spetsiaalse valgusinstallatsiooni. Osa muusikaprogrammist toimub ka sel aastal meie lemmikus Ro-Ro klubis ning ka Narva kunstiresidentuuris leiab aset nii mõndagi põnevat.

Minu isiklik lemmiksaavutus on aga see, et loome linnalava ka Narva Veneetsiasse. Kultuuripealinna taotluse ettevalmistamise raames oleme omajagu vestelnud selle ainulaadse, omal ajal sotsiaalselt üliaktiivse ning üle kogu Nõukogude Liidu kuulsa paadigaraažide kooperatiivi  asunikega. «Veneetslased» pakkusid meie kultuuripealinna taotlusraamatusse ka mitmeid programmiideid. Mul on ülimalt hea meel, et vaatamata konkursi tulemusele saame sel laupäeval, 21. septembril Station Narva raames «veneetslaste» ideid ellu viia! 

Laupäeval toimub Narva Veneetsias tasuta kontsert, kus esinevad kuulus Briti jungle-punk bänd Asian Dub Foundation ja millega näidatakse Venemaa piiri äärses Narvas üles solidaarsust käimasolevale üleilmsele kliimastreigile. Minu jaoks ongi festivali suurem väärtus võimalus lasta meie kogukonnal unistada ning oma ideid festivali raames ka teostada.

Ja see fakt, et just nimelt üks festivali peaesinejatest astub seal koos kohalike muusikutega Line&Salt üles, iseloomustab, et eriline Narva toob kokku rahvusvahelised staarid ja meie enda kohalikud muusikud. See on väga ilus. Just selline – transformeeriv ja kokkuviiv – peabki üks festival olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles