Lõpuks ometi! EMTA saalis kõlas esimene kontsert (5)

Kultuuritoimetus
Copy

Laupäeval avati pidulikult Eesti muusika- ja teatriakadeemia kontserdi- ja teatrimaja, kutsetega külaliste ees esinesid EMTA sümfooniaorkester ning koor Arvo Volmeri juhtimisel.

28. septembril täitub akadeemial Eesti juhtiva muusika- ja teatriülikoolina 100. tegevusaasta ja alguse saab elu uues kontserdi- ja teatrimajas. «Teekond selle hetkeni on olnud pikk ja mitte alati kuigi sile, kuid seda tähendusrikkam on olla viimaks kohal akadeemia suureks tähtpäevaks. Näeme uut saali eelkõige tipptasemel õpikeskkonnana üliõpilastele ja loodame väga, et see annab kindluse järgnevaks sajandiks Eesti loomehariduses,» kommenteerib akadeemia rektor Ivari Ilja. 

Eesti muusika- ja teatriakadeemia saalikompleksi peaprojekteerija on AS Resand. Projekti arhitektuurse osa alltöövõtja on arhitektuuribüroo Ansambel arhitektide Toivo Tammiku ja Mart Rõuki eestvedamisel. Saalide sisearhitektuuri kujundab sisearhitekt Aivar Oja FraDisain OÜst. Saali akustika projekteeris Eesti kõige suurema kogemusega akustik Linda Madalik koos Taani spetsialistidega. 

Kontserdi- ja teatrimaja ühendab endas suurepärase akustika ja tänapäevase tehnoloogia. Uue hoone viiel korrusel asuvad suur saal, black box ja multifunktsionaalsed õppeklassid. Suur saal sobib ideaalselt klassikalise muusika esitamiseks.

Black box’i uuenduslikud tehnilised lahendused sobivad ka kõige julgemate loominguliste projektide elluviimiseks muusika, teatri ja teiste audiovisuaalsete kunstiliikide valdkonnas. EMTA rektori Ivari Ilja sõnul mängib akadeemia uus ja tänapäevane saalikompleks hindamatut rolli tulevaste muusikute ja näitlejate ettevalmistamisel, sest nüüd saavad tudengid juba oma alma mater’is kätte suurel laval esinemise kogemuse.

Uue kompleksi uksed hakkavad avatud olema ka laiemale publikule. Kontsertidele ja etendustele ootavad akadeemia tudengid ja õppejõud, EMTA sümfooniaorkester, samuti paljud teised silmapaisvad muusikud, näitlejad ja lavastajad Eestist ja välismaalt. Juubelinädal kestab 2. oktoobrini.

Eesti muusika- ja teatriakadeemia avatud suur sünnipäevapidu leiab aset 29. septembril algusega kell 16 ning jätkub järgnevatel päevadel: tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva ning toimub juba 20. Eesti muusika- ja teatriakadeemia muusikafestival SügisFest.

Alanud juubelihooajale lisab erilisust ka uus kontserdisari «Sada suures saalis», mis  tutvustab mitmekülgsete kontsertidega publikule uut saali. Juubeliaastale vääriliselt on uue kontserdisarja esinejateks eesti tippmuusikud, EMTA üliõpilaste paremik ning mainekad külalisinterpreedid partnerülikoolidest ja mujalt.

EMTA uues saalikompleksis toimuvate kontsertide kohta saab infot emtasaalid.ee lehelt.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles