Rahvusringhäälingu programmid tähistavad muusikapäeva alates varahommikust

Kultuuritoimetus
Copy
Muusikapäev 2016. aastal Viljandis Centrumi kaubanduskeskuses. Esineb Viljandi muusikakooli puhkpilliorkester Bert Langeleri juhatusel ja Viljandi noorte sümfooniaorkestri koor Maarika Reimandi taktikepi järgi.
Muusikapäev 2016. aastal Viljandis Centrumi kaubanduskeskuses. Esineb Viljandi muusikakooli puhkpilliorkester Bert Langeleri juhatusel ja Viljandi noorte sümfooniaorkestri koor Maarika Reimandi taktikepi järgi. Foto: Marko Saarm

Rahvusvaheline muusikapäev täidab teisipäeval, 1.oktoobril, rahvusringhäälingu programmid muusikaliste üllatuste ja meeleolukate kontsertidega, samuti on kuulajad oodatud end proovile panema viktoriinides! Muusikapäev kulmineerub muusikaauhindade tseremooniaga kolmes kanalis.

Rahvusringhäälingu muusikapäeva lükkab kohe hommikul kell 7 käima Klassikaraadio e-viktoriin. Kolmapäeva hommikuni kuni kella 10ni on Klassikaraadio kodulehel vastamiseks muusikaviktoriin, kus küsimusi jagub nii klassika, džässi kui ka popmuusika vallast. Kokkuvõttesaade, kus selguvad parimad vastajad ja auhinnasaajad, kõige raskemad küsimused ja õiged vastused, on Klassikaraadio eetris kolmapäeval, 2. oktoobril, kell 13.05.

Muusikapäeval toob Klassikaraadio kuulajateni kolm kontserdiülekannet ja suure soovikontserdi. Raadiokuulajate soovid jõuavad eetrisse kahel korral – kella 10–12 lahendavad otse-eetris muusikapäeva viktoriini nii muusikud, asjaarmastajad kui ka võhikud. Seda saadab kaunis muusika nii üllatusesinejatelt kui ka kuulajate soovil. Saatejuhid on Miina Pärn ja Lisete Velt. Kella 14–16 võtavad saatejuht Kersti Inno kõrval mikrofoni taga istet maestro Neeme Järvi ning Islandil elav klarnetist Selvadore Rähi. Kuulame muusikute mõtteid muusikapäevast ning kõlavad soovilood maestro valikul. Muusikapäeva Klassikaraadio eetris lõpetab hilisõhtune kaaslane «Fantaasia». Erandlikult on saatel kolm autorit – oma lemmikmuusikat tutvustavad Eesti Muusikanõukogu liikmed Henry-David Varema, Endrik Üksvärav ja Märt-Matis Lill.

Klassikaraadio otseülekandes jõuab eetrisse pilguheit rahvusvahelise muusikapäeva kontsertidele. Kell 12 on eetris kontserdiülekanne Tallinna Jaani kirikust Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdilt. Kell 13 on Klassikaraadio Arvo Pärdi Keskuses, kus soolokontserdi annab armastatud pianist Age Juurikas. Muusikapäev kulmineerub muusikaauhindade tseremooniaga, mis seekord toimub Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia uues saalis. Kell 19 saab otseülekandes pidulikku galakontserti jälgida Klassikaraadio ja ERRi Kultuuriportaali vahendusel, ETV toob kell 22.05 vaatajateni kokkuvõtliku erisaate, saatejuht-toimetaja on Reet Weidebaum.

ETV alustas muusikapäeva tähistamist juba pühapäeval saates «Hommik Anuga» ja jätkab terve nädala kestva muusikalise eksperimendiga, kus üheks nädalaks saavad paljud saated endale uue arranžeeringuga tunnusmuusika. Jarek Kasar, Kadri Voorand, Robert Linna ja paljud teised Eesti muusikud annavad sel nädalal omanäolise kõla järgmistele saadetele: «Terevisioon», «Ringvaade», «Aktuaalne kaamera», «Esimene stuudio», «Osoon», «Suud puhtaks», «Pealtnägija» ja «OP».

ETV2 toob muusikapäevaõhtul esmakordselt tele-ekraanile dokumentaalfilmi varalahkunud Aviciist. 2018. aastal kõigest 28-aastaselt surnud Rootsi muusik Tim Berling vallutas kõik lavad, ent kuulsuse ja edu varjuküljena saatsid noort meest terviseprobleemid, stress ja kurnatus. Kell 23 ETV2s linastuv dokumentaalfilm «Avicii: Tõestisündinud lood» avab andekat muusikut originaalsalvestuste ja arhiivimaterjalide kaudu, sõna saavad David Guetta, Wyclef Jean, Nile Rodgers, Tiësto and Chris Martin.

Raadio 4 kutsub samuti kuulajaid teadmisi proovile panema, sest kell 8.40 algab hommikuprogrammis viktoriin «Arva ära, mis muusika see on», kus kuulajad peavad ära tundma klassikalise muusika šedöövreid. Hommikuprogrammi külastab muusikapäeva puhul tuntud muusik Peedu Kass, kes otse-eetris musitseerima hakkab. Muusikapäev jätkub Raadio 4s erisaadetega – kell 10.05 on eetris Andrei Sozinovi juhitud saade «Avalikud toimikud. Muusikapäeva eri» ja kell 21.05 «Eetris on klassika! Muusikalood» koos saatejuht Irina Svenssoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles