Corelli Music ja Opera Veto toovad lavale barokiajastu ooperipärli

Kultuuritoimetus
Copy
Aule Urb ja Anu-Mari Uuspõld Ermanno Wolf-Ferrari ühevaatuselises kammerooperis «Susanna saladus».
Aule Urb ja Anu-Mari Uuspõld Ermanno Wolf-Ferrari ühevaatuselises kammerooperis «Susanna saladus». Foto: Jaan Krivel

Kontserdiagentuur Corelli Music tähistab sel hooajal oma 15. tegevusaastat. Juubelihooaja märksõna on koostöö. Avakontsertidel on partneriks ooperistuudio Opera Veto. Koos tuuakse publiku ette Telemanni koomiline lühiooper «Pimpinone», mis on ühtlasi Opera Veto teine suurem ooperiproduktsioon. Etendused toimuvad laupäeval, 19. oktoobril, kell 18 Jõgevamaal Puurmani lossis ning pühapäeval, 20. oktoobril, kell 18 Tallinnas Toompea muusikasalongis (Eesti Teaduste Akadeemia, Kohtu 6).

«Pimpinone» etendustel teevad kaasa solistid Atlan Karp (bariton) ja Heidi Laakso (sopran, Soome) ning barokkansambel Corelli Consort ajastu pillidel (Mail Sildos, Meelis Orgse, Martti Mägi, Villu Vihermäe, Imre Eenma ja Imbi Tarum). Teose lavastas Auri Jürna, lauljaid juhendas Toomas Kaldaru. Ooperi ettekanne toimub barokiaja muusikasalongi vaimus, vaheldumisi A. Corelli jt helitöödega.

Juubelihooaja 2019/2020 avakontsertidega arhitektuuripärlites Puurmani lossis ja iidses Tallinnas asuvas Ungern-Sternbergi linnapalees Toompeal pakuvad Corelli Music ja Opera Veto seekord tõelise barokiaja muusikasalongi. Nagu heliloojate eluajal oli tavaks, ei mängitud koomilist ooperit, mis tegi esimesi katseid eralduda «opera seriast», eraldi teosena, vaid kolm «Pimpinone» intermezzot pandi tihti kontsertide kavva vaheldumisi teiste heliloojate loominguga. Publik saab lisaks muusikanaudingule elamuse ka väärikate hoonete imelisest interjöörist ja ajaloopärandi ilust.

Lavastaja Auri Jürna: «Telemanni «Pimpinone» on lugu teenijannast ja tema uuest ülemusest, klassikaline lugu kavalast ja ambitsioonikast alluvast ning heasoovlikust, aga kergeusklikust rikkurist. Nad saavad kokku võrdväärsete, kuid erinevate lootustega, ometi lõpetab üks õnneliku ja võiduka ning teine pettunu ja allaheitlikuna. Kontsertlavastuse peamine eesmärk on esile tuua virtuooslik, mitmetahuline, dramaatiline muusika. Lavastuslik pool püüab näidata tegelasi, kes algselt on justkui nukud, justkui joonistatud ja ühetasandilised, kuid kelle inimlikkus kallutab publiku lõpuks ühele või teisele poolele kaasa elama. Kummal on õigus? Kumb võitis? Kumb tegi kummale liiga?»

Solistid on sopran Heidi Laakso Soomest (Vespetta) ning 2019. aasta muusikapreemia laureaat bariton Atlan Karp (Pimpinone). Barokkansambel Corelli Consort ajastu pillidel esineb laiendatud koosseisus. Auri Jürna on eesti lavastaja ja teatrikriitik, kes sai kõrghariduse Tartu Ülikoolist eesti kirjanduse ja teatriteaduse erialal ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikoolist lavastaja erialal. Ta on lavastanud nii kutselistes kui ka harrastusteatrites, aastast 2016 töötab Rahvusooperis Estonia muusikalavastuse assistendina. Lauljate vokaalne juhendaja on peamiselt Roomas tegutsev Toomas Kaldaru.

Opera Veto asutasid aastal 2017 kolm Eesti lauljat – Aule Urb (metsosopran), Atlan Karp (bariton) ja Aivar Kaseste (tenor). Ooperistuudio eesmärk on tuua lavale vähemtuntud ja unustatud kammeroopereid ning anda eneseteostus- ja täiendamisvõimalusi eesti lauljatele. Ooperistuudio esimeseks produktsiooniks oli 2018. aastal E. W. Ferrari (1876–1948) lühiooper «Susanna saladus» (Il segreto di Susanna), mille lavastas Thomas Wiedenhofer (Saksamaa) ja lauljate juhendaja oli Toomas Kaldaru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles