Tallinnas avatakse Toomas Kuusingu näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Toomas Kuusing. Tähtsad inimesed uurivad kärbsesitta. 45x55cm linoollõige, 2018.
Toomas Kuusing. Tähtsad inimesed uurivad kärbsesitta. 45x55cm linoollõige, 2018. Foto: Repro

Reedel, 11. oktoobril kell 17 avatakse Tallinnas Vabaduse galeriis Toomas Kuusingu maali- ja graafikanäitus «Harilikud maailmad», mis jääb avatuks kuni 30. oktoobrini.

Toomas Kuusing elab ja töötab Võrus, kuid tema kunstiga on tuttavad ka kunstihuvilised kõikjal üle Eesti, ilmselt kaugemalgi. Tema kõverpeeglist nähtud maailma kujutised on vaieldamatult satiirilised, kuid need pole kunagi kurjad. Tema tegelased võivad tunduda veidrate, mõnikord isegi naeruväärsetena, kuid tal puudub nende suhtes üleolekutunne või didaktiline kõrvalt(ülalt)vaataja positsioon. Kuusing ise, aga ka ükskõik kes tema kunsti tarbijatest, võib olla üks tema hariliku maailma harilikest inimestest.

Oma uut väljapanekut tutvustab autor ise järgmiselt: „Maailmas, kus me elame (enam) ei ole üldkehtivat tõde, ei ole ka alust tegelikkuse ja väljamõeldise eristamiseks. Reaalsuse ja fiktsiooni tasakaal on märkimisväärselt muutunud. Me elame hiiglaslikus pildis. Kunstnikul on üha vähem tarvis oma teosele sisu leiutada. Fiktsioon juba eksisteerib. Käesoleva näitusega olen asetanud ennast oma varasema sarja „Harilikud inimesed“ tegelaste mõttemaailma ning lähtuvalt sellest vaatevinklist on seal kujutatud maailma, mida need tegelaskujud, harilikud inimesed võiksid näha, mille kohta neil on oma arvamus ja mõnel juhul nad isegi tunnevad seda lähemalt. Milline kummastav tunne ja isegi ebamäärane hirm haarab meid siis, kui meil õnnestub piiluda võõrasse, teistsugusesse maalima. Ilmselt tajub ja mõistab fookuse muudatust ehk mängu mängus paremini minu töödega hästi kursis olev publik. Minu „Harilik maailm“, mis on korraga imaginaarne ning ka argine ja enesestmõistetav, kuid ometi võib see meid ükskõik millisel hetkel vaimustada ja olla täis üllatusi. Teostel ei ole kujutatud konkreetseid inimesi ega situatsioone. Kõik kujutatu on fiktsioon.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles