Tõnu Õnnepalu esitleb uut raamatut

Kultuuritoimetus
Copy
Tõnu Õnnepalu.
Tõnu Õnnepalu. Foto: Tairo Lutter

Sel nädalal esitleb Tõnu Õnnepalu Rahva Raamatu kauplustes triloogia «Mujal kodus» viimast osa «Lõpmatus. Esimene kevad». Raamatu esmaesitlused toimuvad 31. oktoobril kell 17 Tartus Tasku keskuse Rahva Raamatus ning 1. novembril kell 17 Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus. Mõlemal esitlusel vestleb autoriga Joonas Hellerma.

Triloogia viimane raamat räägib finišisse jõudmisest ja selle tähtsusest või hoopis tähtsusetusest. Sellele eelnesid romaanid «Pariis. Kakskümmend viis aastat hiljem» ning «Aaker. Muskoka, Ontario, CA». Need on koharaamatud, ühest maailma kohast maailma ja iseendasse vaatamise raamatud. Võib-olla ka koduotsimise raamatud. Sest kus see inimese kodu siis õieti on, kas kuskil paigas maailmas, iseendas või hoopis kusagil sealpool maailma ja ennast?

«Sellel maratonil pole finišijoont. Jooksed, kuni kukud. Muidu on ta maraton nagu maraton ikka. Oma tõusude ja mõõnadega. Väsimusega ja tundega, et enam ei jõua. Ja ei jõuagi. Ja mis mõtet sellel jooksmisel üldse on? Kuhu see viib? Eikuhugi! Loobud. Ja just sellel hetkel, kui oled juba täiesti loobunud, kui oled raja kõrvale maha langemas, tabab sind jõupuhang nagu ilmutus. […] Sa oled jõudnud Lõpmatusse. Finišil polegi enam tähtsust. Ta tuleb: omal ajal. See tähendab: sinu ajal. Su aeg saab kirja. Millal ja milline: oled unustanud selle üle muretsemast.»

Tõnu Õnnepalu on eesti proosakirjanik, luuletaja, tõlkija. Lisaks oli ta ajakirja Vikerkaar algupärase ja tõlkekirjanduse toimetaja. Tema teosed on alati oodatud ning tema üks kuulsamaid teoseid on Emil Tode nime all kirjutatud romaan «Piiririik», mida peetakse kõige tähelepanuväärsemaks 1990. aastate eesti romaaniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles