Nurejevi noku – kas selles on küsimus?

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Legendaarset Rudolf Nurejevit kehastab balletietenduses Vladislav Lantratov.
Legendaarset Rudolf Nurejevit kehastab balletietenduses Vladislav Lantratov. Foto: Paul Rychkov

Suurt m***i Venemaa teatripühamu Suure Teatri lava tagaseinal ei olnud. Küllap nägi seda väitnud filmirežissöör Nikita Mihhalkov, kes ilmselt ise Suures Teatris balletietendust «Nurejev» vaatamas ei käinud, vaimusilmas mingit oma fantaasiapilti Rudolf Nurejevist, kelle elust tükk räägib.

Kahe armunud mehe ja maailma balleti suurkuju, Nurejevi ja taanlase Erik Bruhni intiimne tants laval muidugi oli. Ja veel konservatiivsele vaatajale näpuotsaga provokatiivset: näiteks Pariisi transvestiidid Boulogne’i metsas ja otsesed viited peategelase homoseksuaalsusele.

Ent midagi nii skandaalset, nagu Venemaal kaks aastat tagasi puhkenud hüsteeria ajal räägiti, Suures Teatris ei näidata. Moskva draamateatrites nähtud provokatsioonide kõrval oli tegemist lausa traditsioonilise lavastusega.

Kuid skandaalne on Suure Teatri «Nurejev» kõigele vaatamata seni. Fakt, et lavastus vaid paar päeva enne plaanitud esietendust 2017. aasta mais ära keelati, väitega, et see ei ole veel kunstiliselt küps, ripub endiselt ta kohal.

Kuidas selline olukord tekkis?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles