Kreatiivmootor avaldas neljanda albumi (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Kreatiivmootor
Kreatiivmootor Foto: Anonymus 007

Hooandjate toel valminud kauamängiv Kreatiivmootori neljas stuudioalbum «Mentalbau» ilmus digitaalsel kujul ligi pooleteisetunnisena, duubelvinüülplaadile pressitud versioon valmib jaanuari alguseks.

Millega siis on tegu? «Mentalbau» on üks kummaline vaimuehitis, mõttekoobas või õhuloss, mille interjöör sisaldab kraut-pulsiga edasirühkivat motoorikat, kuid ka ebainimlikke taktimõõte ja (peaaegu et lõbusaid) troopilisi rütme. Kuulajale avanevad maotaltsutajate hüpnoosiseansid kõrbes, kuid ka jahedalt voogavad coldwave'i luulud. Suduses atmosfääris hiilivad ringi libarebased, leidub nii kõrvumurdvat tööstusheli kui ka soojalt krabisevaid mürakihistusi ja unejõgede taustal voogavaid helipannoosid. Kõige selle ühenduslüliks võib pidada teadvuse piirialadest ilmuvaid ja ei-tea-kuhu kaduvaid meeleseisundeid. Nagu kontsertidel, aitavad ka salvestistel neid seisundeid katalüseerida ja fokusseerida filosoofiateadurist meisterhäälitseja Roomet Jakapi šamaanivõimed. Kreatiivmootorile omaselt leidub sellel albumil küllaga improvisatsioonilist värskust, kuid lõpptulemus paikneb kusagil selgepiirilise vormi ja kontrollitud kaose piiril.

Kuid see pole veel kõik. Albumile on jätnud oma isikupärase jälje külalisesinejad Robert Jürjendal (kitarr, kitarrisüntesaator) ja Anne Aavik (vokaal). Komplekti kuuluvad ka neli isekõlalist remiksi elektroonilise muusika artistidelt nagu ekke, Galaktlan, Forgotten Sunrise ja Kiwa. Plaadi materjal (kokku 11 lugu) on salvestatud viimase kolme aasta jooksul Tallinnas ja Tartus, mõne loo impulsid pärinevad aga kümne aasta tagusest ajast. Lood produtseeris ja mängis kokku Kaur Garšnek, heli lõppviimistluse (master'i) tegi Siim Mäesalu. Visuaalse poole eest hoolitsesid kunstnik Juss Piho ja kujundaja Mauno Meesit. Ühesõnaga, see album on sündinud tänu paljude inimeste panusele ning lisaks Hooandjale on albumi valmimist toetanud ka Eesti Esitajate Liit ja Eesti Kultuurkapital.

Praegu on plaati võimalik kuulata, osta ja alla laadida Soundcloudi ja Bandcampi platvormidelt, samuti saab seda kuulata voogedastuskeskkondadest nagu Spotify, iTunes jt. Kuid talvekülmasid peletada aitab kõige paremini siiski uue aasta alguses ilmuv soojade analooghelidega duubelvinüül. Me ehitame teile talveaia! Wir bauen Ihren Wintergarten! Mentalbau!

Kreatiivmootor, «Mentalbau».
Kreatiivmootor, «Mentalbau». Foto: plaat

Ja muide, «Mentalbau» materjalil põhineb ka Kreatiivmootori järgmine kontsert. 26. novembril kell 18 toimub NUKU muuseumis hingedekuu loeng-kontsert «Hingeväänutaja», kus Roomet Jakapi loeng hingedest 17. sajandi mõtlemises seotakse albumi muusikalisse tervikusse. Kontserdipilet sisaldab ka muuseumikülastust, sh saab külastaja tutvuda õuduste koopa ja Buratino kambriga.

Loominguline üksus Kreatiivmootor alustas tegevust 2003. aastal kaheliikmelisena, lindistades kodustes tingimustes lo-fi tehnikaga ennekuulmatut dadapopp'i. See pälvis 2005. aastal outsider-muusikat hindavate raadiote DJ-de ja publiku huvi. Esimese albumi «Irratsionaalne» (2007) ilmumise ajaks oli ansambli liikmeskond hakanud juba kasvama ning alates 2008. aastast on Kreatiivmootori maksimumkoosseisu kuulunud kaheksa liiget. Selles formatsioonis on valminud nii albumid «Kaleidoskoop» (2010) kui ka «Algne sülg esitab» (2016). Võrreldes esimese albumi kireva dadapop'i ning teise albumi eklektilise psühhedeelsusega liikus kolmas väljaanne jällegi hoopis uues, varasemast tumedamas ja hüpnootilisemas suunas. Kreatiivmootor on esinenud ja leidnud sooja vastuvõttu ning tunnustust arvukatel kontsertidel ja festivalidel nii Eestis (Eclectica, Hea Uus Heli, Üle Heli, TMW, Schilling, Mailaul, Intsikurmu jpt) kui ka piiri taga (Waves Vienna Viinis, Popkomm Berliinis, Iceland Airwaves Reykjavíkis, Positivus Lätis, Brainlove Festival Londonis ja SKIF festival Peterburis).

Kreatiivmootori koosseis albumil «Mentalbau»:

Ingrid Aimla – löökpillid;

Kaur Garšnek – elektrikitarr, süntesaator, elektrooniliste instrumentide ja efektide programmeerimine;

Roomet Jakapi – vokaal, live-elektroonika;

Maria Lepik – saksofon;

Madis Paalo – trummid;

Allan Plekksepp – basskitarr, elektrikitarr, live-elektroonika, elektrooniliste instrumentide ja efektide programmeerimine;

Alvin Raat – elektrikitarr, live-elektroonika.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles