Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond avab 25. sünnipäeva puhul näituse

Kultuuritoimetus
Copy
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna 25. juubelinäitus „Rahvuslikkuse otsingud“.
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna 25. juubelinäitus „Rahvuslikkuse otsingud“. Foto: Ave Matsin

Kolmapäeval, 13. novembril kell 17 avatakse Viljandis Kondase Keskuses TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna 25. juubelinäitus „Rahvuslikkuse otsingud“, mis jääb avatuks kuni 29. detsembrini.

Näitusega „Rahvuslikkuse otsingud“ tähistatakse 25 aasta möödumist rahvusliku käsitöö osakonna esimese õppekava talukujundus ja rahvuslik käsitöö avamisest. Viimase ümber on kasvanud rahvuslikke käsitöötraditsioone ja -oskusi uuriv ning arendav osakond, kus saab lisaks tekstiiliga seotud käsitöövaldkondadele õppida rahvusliku ehituse ja metallitöö erialal ning pärandtehnoloogia magistrikaval.

Ärkamisajal hoogu saanud rahvuslikkuse otsingud ilmnesid kiiresti ka materiaalses kultuuris. Ekspositsioon annab ülevaate meie tänaseid arusaamu kujundanud protsessi olulisematest ajaloolistest etappidest ja mõjutajatest ning näitab, kuidas rahvusliku käsitöö osakond tänapäeval pärandit mõtestab. Esindatud on rahvuslikkuse otsingud ehituskunstis, metallikunstis, tekstiilis ning pärandtehnoloogias. Näitusel saab lisaks illustreeritud ajaloolisele ülevaatele näha esemeid, mis peegeldavad rahvuslikkuse tõlgendusi tänapäevasel viisil.

„Esemelisel kultuuril on väga oluline roll meie identiteedi kujunemisel,” tõi rahvusliku käsitöö osakonna juhataja Ave Matsin välja näituse teema olulisuse. ,,Kuigi nõukogude ajal kasutati rahvuslikku vormikeelt poliitilistel eesmärkidel, muutus see taasiseseisvuse ajal pigem kultuuri küsimuseks. Selles tuules loodi ka Viljandi kultuuriakadeemias mitmeid rahvusliku ainesega tegelevaid õppekavu,” ütles Matsin. ,,Kahjuks on viimastel aastatel rahvuslikkuse küsimused muutunud kahetsusväärselt poliitiliseks,“ lisas ta.

Näituse kuraator, rahvusliku ehituse eriala juhi Leele Välja sõnul aitab selline tagasivaade paremini mõista mida ja miks me täna teeme. ,,Näitusel saab ilmsiks, et tegemist ei ole musealiseeritud valdkonnaga, vaid ajas kaasas käiva ja areneva nähtusega, mida iga uus põlvkond omamoodi mõtestab,” ütles Välja.

Näitusel saab sirvida ja osta ka erialakirjandust.

Näitust korraldab TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond ning toetab Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles