Bang murrab müüdid ja kutsub lapsed festivalile

Kultuuritoimetus
Copy
Hetk installatsioonilt “Armastuse laul”. Eesti lapsedon südametesse salvestanud oma armastuse laulud, mida saavad kohaletulnud kuulata, otsida ja avastada.
Hetk installatsioonilt “Armastuse laul”. Eesti lapsedon südametesse salvestanud oma armastuse laulud, mida saavad kohaletulnud kuulata, otsida ja avastada. Foto: Eesti Kontsert

17.–18. novembrini täitub Kultuurikatel kontsertide, etenduste, töötubade ja installatsioonidega. Kultuurikatlast saab laste ja noorte peastaap, sest Eestisse jõuab esimest korda festival Big Bang.

Festival on mõeldud kõigile, kes soovivad avastada muusikamaailma mängulises võtmes. Kontserdid, etendused, muusikatoad, installatsioonid – see ei ole ainult kuulamine ja vaatamine, vaid saab ise kaasa teha.

Ajakava on üles ehitatud nii, et päeva jooksul on võimalik osa saada mitmest sündmusest – muusika keskel võib veeta kasvõi terve päeva. Paljud kontserdid on lühikesed, kuni 30 minutit. Kultuurikatla vahetänaval toimuvad mõlemal päeval ka tasuta kontserdid ning kontsertide vahel saab Katelde saalis katsetada ja uurida põnevaid muusikainstallatsioone.

Kaasahaarava keharütmisõuga võlub vaatajaid festivali peaesineja Soleo – kolme prantslase enneolematu lavastus, milles kehapillidele tulevad appi päris pillid. Publik saab osa etendusest, kus kohtuvad muusika ja koreograafia, huumor ja uskumatud imed.

Muusikatuba, kus lapsed saavad fantaasiapillidel jämmida
Muusikatuba, kus lapsed saavad fantaasiapillidel jämmida Foto: Erakogu

Noorele vaatajale pühendatud kontsertlavastus „Unehaldjailm“ kutsub publikut kogema meloodiate ja varjuteatri salapärast maailma. Klassikalise muusika kooslus Duo Telluur, visuaal-poeetilise teatrikeelega lavastaja Helen Rekkor ning nukunäitleja Sandra Lange loovad meloodilise ja maagilise visuaalse rännaku uneilma.

Muusikatubades jämmivad koos lastega Laura Põldvere ja Silver Sepp. Laura Põldvere ja Kusti Lemba juhatavad lapsed popmuusika, džässi, elektroonika ja improvisatsiooni maailma, kus imesid saadab korda luuper.

Silver Sepp aga võlub muusika välja naeltest. Kõik algab vaikusest ja peaaegu mitte millestki. Rahva keskel on vaid üks nael. Keegi lööb naela puu sisse, ja siis lähebki lahti. Muusikahääli teevad, nii koos kui eraldi, võrguhargist naelapill ja pakust tehtud naelapill, jalgrattatrummid, veega täidetud kausstrummid, mulliveega täidetud plastpudelid, suusad, kohvitopsid, kanalisatsioonitorud ja mis kõik veel, jäädes alati rütmiliseks, lahedaks ja heakõlaliseks.

Kontserdil „Nomad: joonistatud helid“ saab kuulda põnevate tämbrite ja rütmidega noorte improorkestrit, mida juhendab Türgi/Saksa koreograaf, kasutades reaalajas komponeerimise keelt – soundpainting’ut. Nutitöötoas saavad tehnikahuvilised lapsed proovida, kuidas suunata muusikat ja heli oma nutitelefoni või iPadiga.

Kultuurikatla üks ruum aga on täidetud pisikeste südamekujuliste salvestusseadmetega – see on installatsioon „Armastuse laul“. Sajad eesti lapsed on salvestanud oma „armastuse laulu“. Nii täitub saal kümnete südamlike lugudega, mida saab kuulata. Kõige väiksemaid muusikasõpru aga köidab omalaadne lõbus installatsioon pneumaphone, mis ühendab õhkpadjad ja muusikainstrumendid ning muusika loomiseks pole vaja muud kui hüpata patjadel.

Euroopa suurimaid laste ja noorte muusikafestivale sai alguse 1990. aastate lõpus Belgias ning on tänaseks laienenud 13 Euroopa linna, samuti Kanadasse. Koostöös Eesti Kontserdiga on Big Bang nüüd esimest korda Tallinnas. Festival toimub Kultuurikatlas 17. ja 18. novembril kogu päeva vältel. Projekti toetab Euroopa Liidu programm „Loov Euroopa“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles